Блестящото представяне на националния отбор на България продължава. След като

...
Блестящото представяне на националния отбор на България продължава. След като
Коментари Харесай

България в битка за медалите на Световната онлайн олимпиада

Блестящото показване на националния тим на България продължава. След като с 9 победи от 9 мача във Втора Дивизия националите ни се класираха за международната Топ дивизия, българските шахматисти след вчерашните мачове заеха 2-ро място в най-силната група С на Топ дивизията.

Тимът ни реализира 5 победи (над Армения, Румъния, Англия, Мароко и Алжир), в три мача приключи наедно (с Хърватия, Турция и Египет) и позволи единствено една загуба, в първия кръг от тима на Русия. В крайното отборно класиране България зае второ място след Русия и пред Армения, Румъния, Хърватия, Англия и други

Общият актив на България от Световната онлайн Олимпиада все още е 14 победи, 3 равни мача и 1 загуба.

Отборът ни бе воден решително от безспорните си водачи - гросмайсторите Александър Делчев и международната шампионка Антоанета Стефанова. Страхотно се включиха Адриана Николова и Ивайло Енчев, а един до друг с опитните бойци блеснаха с гения и характера си младите ни звезди Мартин Петров, Нургюл Салимова, Белослава Кръстева, Виктория Радева, Цветан Стоянов, Момчил Петков, Лъчезар Йорданов и Габриела Антова.

Отлично ръководеше тима младият треньор гм Петър Арнаудов, който освен че във всеки кръг подбираше най-удачния състав, само че внасяше и по този начин нужното успокоение и самочувствие.

„ Принос за отличния резултат имат всички участници в тима. Много значими бяха отборният дух и съчетанието на извънредно опитни и млади състезатели “, показа доктор Руслан Тошев, президент на БФШ 1928.

Първите тимове в четирите групи на Топ дивизията (Индия, Азербайджан, Русия и САЩ) се класират непосредствено за четвъртфиналите. Вторите и третите в класирането играят спомагателен мач за влизане във финалната осмица. Съперник на България в него ще бъде тимът на Полша. Мачът ще се играе на 27 август. Поляците, водени от гросмайсторите Ян-Кшищов Дуда и Моника Сочко, са доста твърд тим, който единствен в групата си съумя да победи тима на Съединени американски щати. Но в това време позволи загуби от Гърция и Италия. При триумф България среща Азербайджан на четвъртфинал.

Независимо по какъв начин ще се развие битката до края, представянето на България е извънредно сполучливо. Отборът ни към този момент се класира измежду първите 10 най-хубави тима на Олимпиадата от 163 участващи страни и продължава борбата за медалите. Успехът е извънреден и тъй като до момента в международната шахматна история не е имало Олимпиада с сложни тимове – мъже и дами.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР