Блажената Людмила била родом от Сърбия, дъщеря на сръбския княз.

...
Блажената Людмила била родом от Сърбия, дъщеря на сръбския княз.
Коментари Харесай

Св. Людмила Чешка

Блажената Людмила била родом от Сърбия, щерка на сръбския княз. Омъжили я за чешкия княз Боривой. По това време чешкият народ още не бил кръстен, а самият Боривой и неговата млада брачна половинка били езичници. След женитбата си те повярвали в Христа и се кръстили в името на Отца и Сина и Светия Дух, построили църкви и сложили в тях свещеници. Те имали трима сина и една щерка. На тридесет и шест годишна възраст Боривой умрял. Блажената Людмила понасяла своята тъга с цялостна лоялност на Божията воля и раздавала на бедните цялото си имущество. Синът й Братислав наследил престола на своя татко и откакто управлявал народа си тридесет и три години, също умрял.
Властта поел Вячеслав, внукът на света Людмила. Но майка му възненавидяла свекърва си и по всякакъв начин се стараела да я погуби. Като научила за това, света Людмила се отдръпнала в град Течин. Снаха й подучила двама боляри и ги изпратила в Течин да убият блажената Людмила. Когато отишли там, злодеите събрали и доста други сходни на тях зли хора.
Една вечер те обкръжили двора и двореца, където се намирала блажената Людмила, разрушили вратите и влезнали вътре. Те хванали светата княгиня, хвърлили въже върху шията й и я удушили. Така блажената Людмила угодила на Бога и потърпевша страдалчески.
Това се случило в събота, в първия час на нощта. Тогава светата била на шестдесет и една години. Бог популяризирал с доста чудеса мястото на нейното заравяне. Тя не била заровена в черква, а под градската стена. Всяка нощ над това място се появявали горящи свещи, а един слепец прогледнал, когато се докоснал до пръстта на гроба й. Като научил за тези чудни знамения, нейният внук Вячеслав пренесъл мощите й в град Прага и ги положил в църквата на свети Георги, където и през днешния ден те явяват доста знамения и чудеса.
© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ( " Четьи-Минеи " ) на св. Димитрий Ростовски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР