Благотворителна изложба в подкрепа на бежанците от Украйна ще бъде

...
Благотворителна изложба в подкрепа на бежанците от Украйна ще бъде
Коментари Харесай

Архитект реди изложба във Варна в подкрепа на бежанците от Украйна

Благотворителна галерия в поддръжка на бежанците от Украйна ще бъде открита на 4 май (сряда) във Варна, научи Moreto.net.

Неин създател е доцент доктор арх. Станчо Веков Станчо Веков. Откриването е от 18.00 ч. в Дома на архитекта, ул. Мусала 10.

Изложбата ще открие Н. Пр. Олег Барановски, Генерален консул на Република Украйна във Варна (2002-2006), Почетен жител на Варна.

Ето какво споделя създателят:

Бруталната война на Русия против Украйна, неуместна за XXI век, е мотивът да приготвя тази галерия, като жест на съпричастност и поддръжка към смелите украински хора, сред които имам персонални другари и сътрудници в Харков, Лвов, Одеса и Киев. Мотивира ме и срещата ми с Генералния консул на Генералното консулство на Украйна във Варна в интервала 2002 – 2006 година Н. Пр. Олег Барановски – Почетен жител на Варна, както и с Вицеконсула, Н. Пр. Василий Кирилич. Дължа им признателност за възлагането на проектирането и реализацията на Мемориала на Украинските войни в Морската градина на Варна, открит на 14 април 2006 година, първият сходен монумент на Балканския полуостров.

Темата за Украйна, обвързвана с трагичните събития от последните месеци, ме върна в далечната 1977 година, когато като млад проектант имах опцията да посетя страната и това остави трайни следи в моето схващане. По-късно, като учител във ВСУ Черноризец Храбър, си партнирах с украински сътрудници от Харковския държавен механически университет по строителство и архитектура и други университети в Украйна, в осъществяване на два плана по стратегия TEMPUS, финансирани от присъединителните фондове на Европейския съюз, в които българската страна беше водеща.

По време на пребиваването ми в Украйна от 27 март до 6 април 1977 година направих няколко десетки графични рисунки - един самобитен Украински дневник, запечатал моите персонални усещания от срещата с архитектурата, историята, природата и хората на тази прелестна, братска страна. Творбите не са показвани пред аудитория, като се изключи Църквата Св. Андрей, Камбанарията на манастира Св. София и Киево-Печорсктата лавра в Киев.

Изложбата Украински дневник включва 31 графични рисунки, основани по време на самото пътешестване in situ, в непосреден контакт с изобразявания обект. Рисунките са изпълнени с китайски туш (Rotring), напряко от тубата, вместо с перо, върху картон и нетъкаем текстил, без предварителни наброски с молив, което предава вълнението на момента. Тематиката на експозицията обгръща природата, архитектурните монументи и историческите обекти, свързани с Втората международна война, която като някакъв злокобен сън се повтаря в XXI век.

Не можем да бъдем безучастни!

Да подкрепим украинските бежанци!

Мир за Украйна!

Украйна е в моето сърце!

Доц. доктор арх. Станчо Веков

ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА В ПОМОЩ НА БЕЖАНЦИТЕ ОТ УКРАЙНА

БЪЛГАРСКИ ДАРИТЕЛСКИ ФОРУМ

IBAN: BG20RZBB91551061039450

BIC: RZBBBGSF

РAЙФАЗЕН БАНК


Откупените произведения се получават против:

- банково бордеро за превод на посочената дарителска сметка, или

- заплащане в брой (лева/евро), документирано с приходен ордер от ВЕКОВ ДИЗАЙН ЕООД- ДАРИТЕЛ, aвтор на творбите, за времетраенето на изложбата 4 – 31 май 2022 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР