Благоевградският зоопарк получи нов 5-годишен лиценз. Важният документ, който спасява

...
Благоевградският зоопарк получи нов 5-годишен лиценз. Важният документ, който спасява
Коментари Харесай

Зоопаркът в Благоевград няма да затваря, получи лиценз за още 5 години

Благоевград ският зоопарк получи нов 5-годишен лиценз. Важният документ, който избавя от затваряне обичаното място за разходки на няколко генерации благоевградчани, е публикуван от Министерство на околната среда и водите, откакто екипът на екскмета Р. Томов извърши дълъг лист с условия. В изискванията за новия лиценз се изисквало да се обособи следродилно изолаторно помещение за дребни животни, да се ремонтира стената при помещението на мечките, да се създадат двойни огради на загражденията за благородния елен, маймуните и на всички хищници, и да се сменят бетонните корита за водопой на животните.

Всичко това е направено дружно с нова външна ограда от страната на розариума, ремонтирано е и тук-там сменено осветлението в зоопарк а, сложени са и нови пейки, кошчета за боклуци и са сменени старите осведомителни табели. Клетката на лъвовете, която следва да се разшири и построи съгласно европейските стандарти, към този момент е освежена и е инсталирана спомагателна мрежа за сигурност по условие на инспектиращите.

Лицензът важи до май 2026 година и публично е получен завчера от зам. кмета Л. Милев на среща в министерството, на която участвали представители на всички 18 кметства, които поддържат общински зоологически градини. Дискутиран бил сериозният проблем с  отпускането на средства от страната единствено за частните зоопарк ове и неналичието на такива за общинските, както и невъзможността да се кандидатства с планове за външно субсидиране от еврофондове, защото няма такива стратегии. Казусът ще се сложи пред държавното управление от Националното съдружие на общините в България с искане за целево финансиране на общинските зоопарк ове.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР