Blagoevgrad24.bg ГЕРБ възлага на парламентарната си група да разработи цялостен пакет

...
Blagoevgrad24.bg
ГЕРБ възлага на парламентарната си група да разработи цялостен пакет
Коментари Харесай

ГЕРБ иска домашното насилие да се наказва като криминално престъпление

Blagoevgrad24.bg ГЕРБ разпорежда на парламентарната си група да създаде повсеместен пакет от ограничения и законодателни промени против насилието върху дами и деца за усилване предварителната защита и битката с домашното принуждение. Това стана ясно на изключителна конференция в централата на партията във Варна, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

На срещата участваха Дани Кирилов, ръководител на правната комисия в Народното събрание, регионалния шеф на Варна Стоян Пасев и варненските депутатки Нели Петрова и Таня Петрова.

Да бъде криминализирано физическото принуждение и психическия тормоз, като за редовно малтретиране на жена или дете насилникът да влиза в затвор за период от 1 до 5 години, плануват предлаганите промени. Да бъде криминализирано още преследването упорстват от ГЕРБ. Да бъде облекчена процедурата по издаването на ограничаваща заповед, като незабавно след подаването на тъжба жертвата да бъде разделяна от своя принудител и настанявана в спешен център, плануват измененията.

По време на срещата стана ясно, че всяка 4 българка е жертва на домашно принуждение, а в 91% от случаите убийствата на дами са осъществени от мъже, най-често техни интимни сътрудници. Системното посягане да се смята за лека, междинна или тежка телесна щета и да бъде наказвано от профилиран правосъден състав, желаят още от ГЕРБ.

До момента домашното принуждение не се третира от законодателството ни като закононарушение. Издавани са единствено ограничаващи заповеди до 6 месеца и санкции за насилника. Сега се упорства същия да носи наказателна отговорност за държанието си. Всички заведени до момента каузи по тъжби за домашно принуждение били от частен темперамент, в този момент се упорства те да бъдат от общ темперамент и прокурор да повдига обвиняване. Психическият тормоз ще бъде доказван както и до момента с експертизи, стана ясно още на срещата.

Детайлите в новите промени ще бъдат разисквани с Неправителствени организации и подложени на публичен спор. Идеята е измененията да допринесат за по-добра предварителна защита и ограничение на случаите на домашно принуждение.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР