Благоевград. В Регионален исторически музей – Благоевград се съхранява оригинална

...
Благоевград. В Регионален исторически музей – Благоевград се съхранява оригинална
Коментари Харесай

Благоевград: В Регионалния исторически музей се съхранява оригинална фотография на Борис Сарафов и неговата чета

Благоевград. В Регионален исторически музей – Благоевград се съхранява истинска снимка на Борис Сарафов и неговата чета. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пирин уредникът в музея Елена Александрова във връзка 110-ата годишнина от гибелта на българския боен и бунтовник, челник и началник на Върховния македоно-одрински комитет и Вътрешната македоно-одринска революционна организация, която ще отбележим на 28 ноември. Тя добави, че фотографията е направена в навечерието на Илинденско – Преображенското въстание пред къщата на Марко Секулички в Кюстендил.
„ Той е бил пунктов шеф на ВМОРО в Кюстендил и четите, преди да преминат границата с Македония, са се събирали там, откъдето са се прехвърляли в Македония. Непосредствено преди въстанието, четата му е фотографирана там и ние съхраняваме една от истинските фотографии на тази чета “, сподели Александрова.
Тя разяснява още, че хората, които посещават музея, значително са осведомени с личността на Борис Сарафов. „ Когато имаме някакви събития, които са съответно свързани с Илинденско – Преображенското въстание, ние включваме и подготовката на въстанието, както и Главния въстанически щаб, т.е. - ние по някакъв метод подчертаваме върху активността на Сарафов посредством материалите, с които разполагаме. Определено мога да кажа, че има интерес към неговата персона “, уточни Александрова.
Историкът добави, че хората, които кардинално и преднамерено се занимават с Македонския въпрос, пък, се обръщат към тях с някои съответни въпроси. „ Освен това, ние постоянно вършим и музейни уроци по тематики, свързани с освободителните битки на българите в Македония, с цел да срещнем и младата аудитория на музея с това, което се е случило. Бих допълнила, че в избрани обстановки, когато ние предизвикваме такива събития, се подбужда и ползата на обществеността “, посочи Александрова.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР