Благоевград. С тържествен молебен и полагане на цветя на паметния

...
Благоевград. С тържествен молебен и полагане на цветя на паметния
Коментари Харесай

Благоевград: С тържествен молебен и полагане на цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински започнаха честванията на 105 години от Освобождението на Горна Джумая

Благоевград. С церемониален молебен и полагане на цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински започнаха честванията във връзка отбелязването на 105 години от Освобождението на Горна Джумая, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Пирин . Тържественият молебен беше отслужен от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, като в церемонията се включиха и свещеници от храм „ Въведение Богородично “ в Благоевград. Пред паметният знак цветя сервираха кметът на Благоевград доктор Атанас Камбитов, зам.-кметът Христина Шопова, регионалният шеф Бисер Михайлов, ръководителят на Общинския съвет Радослав Тасков, депутати, представители на обществеността, културни институции, учебни заведения.
На 5 октомври 1912 година става факт второто избавление на Горна Джумая. Части на VII-а Рилска дивизия минават защитата на границата на османската империя, намираща се на моста на р. Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград. Частите на българската войска не престават победоносния си поход на юг и по този начин освобождават дефинитивно от османско робство целия Пирински край.
Лора КАЛЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР