Благоевград. С поднасяне на цветя и венци благоевградската общественост отбеляза

...
Благоевград. С поднасяне на цветя и венци благоевградската общественост отбеляза
Коментари Харесай

Благоевград: С поднасяне на цветя и венци в града бяха отбелязани 141 години от рождението на поета, драматург и революционер Пейо Яворов

Благоевград. С поднасяне на цветя и венци благоевградската общност означи 141 години от рождението на поета, драматург и бунтовник Пейо Яворов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пирин . Събитието се състоя пред бюст-паметника на поета в Градската градина в Благоевград. На събитието участваха заместник-кметът по финанси към Община Благоевград Иво Николов; зам. регионалният шеф Иван Стоянов, зам.-ректорът на Югозападен университет „ Неофит Рилски “ проф. доктор Георги Апостолов, представители на Община Благоевград, жители, общественици и възпитаници. Отбелязването на датата стартира под звуците на химна на Република България. След това възпитаници от Девето Основно учебно заведение „ Пейо Крачолов Яворов “ в Благоевград изнесоха рецитал за поета.
Известният като Пейо Яворов, Пейо Тотев Крачолов, е български стихотворец символист и бунтовник, челник на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Той е един от най-големите поети на 20-ти век. Сред неговите творби са „ Две хубави очи ”, „ Ще бъдеш в бяло “, „ Градушка “, „ Песен на песента ми “ и доста други.
Пейо Яворов е роден в Чирпан на 1 януари 1878 година Участва в четническото придвижване за освобождението на Македония и е един от сподвижниците на Гоце Делчев. В София Яворов е помощник и редактор на сп. „ Мисъл ” дружно с доктор Кръстев, П. П. Славейков и П. Ю. Тодоров. Пейо Яворов е бил и първият кмет на град Неврокоп (днешен Гоце Делчев) след Освобождението. След бурна и трагична връзка с Лора Каравелова на 29 октомври 1914 година поетът поставя завършек на живота си.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР