Благоевград. Освещаване на Богоявленския кръст ще постави началото на проявите

...
Благоевград. Освещаване на Богоявленския кръст ще постави началото на проявите
Коментари Харесай

Благоевград: С освещаване на Богоявленския кръст в града ще започнат проявите за отбелязването на Йордановден и 171 години от рождението на Христо Ботев на 6 януари

Благоевград. Освещаване на Богоявленския кръст ще сложи началото на деянията за отбелязването на Йордановден. Това оповестиха от пресцентъра на Община Благоевград . Ритуалът ще бъде осъществен в 07.30 часа в църквата „ Въведение Богородично “. В 10.30 часа християнският знак ще бъде потънал във водите на Благоевградска Бистрица, в региона при бюст-паметника на Ильо челник, при моста за Регионален исторически музей. За поредна година младежи от „ Плаж махала “, облечени в носии ще изпълнят „ Ледено хоро “. Непосредствено след изваждане на кръста, ще се отслужи освещаване на бойните флагове на пл. „ Георги Измирлиев “.
В 11.15 часа пред бюст-паметника на Христо Ботев на пл. „ Народни будители ” ще се състои и обред по полагане на цветя във връзка 171 година от рождението на българския стихотворец и бунтовник.
Заявление за присъединяване в ритуала по вадене на кръста се реализира в администрацията на православния храм „ Въведение Богородично “.
Празникът, именуван още Богоявление, в другите краища на България е прочут още като Кръстовден, Водици или Водокръщи, поради връзката му с водата. Според поверието на този ден всеки, който желае да е здрав и благополучен през цялата година, се окъпва или най-малко се измива в морето или в реката. Ритуалът символизира още кръщаването на водата и припомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР