Благодаря Ви, че ни доставихте малко щастие в тези тежки,

...
Благодаря Ви, че ни доставихте малко щастие в тези тежки,
Коментари Харесай

Виенският симфоничен оркестър изправи на крака публиката в Пловдив

„ Благодаря Ви, че ни доставихте малко благополучие в тези тежки, смутни времена “. С тези думи просълзена зрителка се обърна към Виенските симфоници и маестро Найден Тодоров след втория концерт на елитния оркестър в Античния спектакъл. „ Бях тук на първия концерт и пристигнах да ги чуя още веднъж през днешния ден. Никога не съм предполагала, че ще мога да чувам този оркестър онлайн “ – разясни дамата, до момента в който изчакваше реда си за подпис.



Два забележителни концерта с музика на Бетовен, Паганини, Панчо Владигеров и Дворжак предложи елитния оркестър на фенове, пристигнали от цяла България в Античния спектакъл в Пловдив.
На сцената им партнираха двама пловдивчани: маестро Найден Тодоров и цигуларят, прочут като „ българския Паганини “ Марио Хосен, който подлуди публиката с виртуозното си осъществяване.



Пълна тишина цареше до момента в който звучеше цигулката на Марио Хосен - виртуозът, който приказва с цигулката! А тя, Нейно Величество Цигулката, плачеше в ръцете му, след това се смееше саркастично, ридаеше, стенеше, заспиваше, подскачаше, любящо се ласкаеше, сетне рипне като необуздана фея и отново го прилъстяваше любящо със струните си, а лъкът ги галеше нежно до възбуденост на фона на изгряващата луна, която евентуално се е почудила какво ли става там долу и за какво хиляди индивиди са накрак. Всичко това стори една 120 годишна цигулка в ръцете на един същински талант, виртуоз, който евентуално не си даваше сметка до каква дълбочина навлезе в душите на хората....



Под палката на енергичния и постоянно усмихнат маестро Найден Тодоров музикантите създаваха неописумо въодушевление и придвижиха публиката в необикновено красивия свят на класиката и то на фона на изгряващата луна и звездите.

На въпрос на ФАКТИ: от къде маестро Тодоров черпи тази неописума сила с която дирижира, той отговори, че за всичко способства любовта на самата аудитория, която се изправи накрак с продължителни овации. " Публиката ме зарежда ", показа диригентът.

Виенските симфоници останаха очаровани от града и публиката, която бурно приветства техните осъществявания. Ръководителят на симфониците Михаел Гюнтер показа, че музикантите са впечатлени, както от процеса на работа с диригента и солиста, по този начин и от крайния резултат.

Концертите, проведени от Сдружение „ Тракия “ в партньорство на Община Пловдив, провокираха интерес и измежду доста задгранични посетители на града. Сред публиката се видяха и няколко политици, избрали да посетят събитието импровизирано.



На екзалтираните меломани маестро Тодоров и музикантите благодариха с " Унгарски танц №5 " от Йоханес Брамс и дадоха обещание да се завърнат още веднъж в България.










Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР