Благодаря на всички албански институции за включването на българското малцинство

...
Благодаря на всички албански институции за включването на българското малцинство
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Албанските институции ме увериха, че ще се изучава майчин език там, където има население от български произход


„ Благодаря на всички албански институции за включването на българското малцинство в Закона за отбрана на националните малцинства. Тази стъпка удостоверява решимостта на Албания да следва положителните европейски практики и да реализира прогрес в евроинтеграционния развой. Уверена съм, че албанските жители с българско съзнание ще допринесат за подсилване на взаимното доверие и за развиването на другарските връзки сред нашите две страни “. Това съобщи пред публицисти вицепрезидентът Илияна Йотова в Тирана откакто през днешния ден организира срещи с президента на Албания Илир Мета, с ръководителя на Народното събрание Грамоз Ручи, както и с министър-председателя Еди Рама. Вицепрезидентът е на работно двудневно посещаване в Албания, оповестиха от пресслужбата на президента.
 1  2  3
По време на диалозите си Илияна Йотова означи значимостта на това българската диаспора в Албания да резервира своята самородност и съзнание. „ За мен през днешния ден е извънредно значим ден, тъй като получих уверения от президента, ръководителя на Народното събрание и министър-председателя, че в идващите шест месеца ще бъде създаден механизъм и нормативна база за използването на признатия Закон за отбрана на националните малцинства. Това ще подсигурява в оптималната степен да бъдат предпазени всички права на българското малцинство, такива каквито ги познаваме от европейското законодателство и каквито, както подчертаха на тези срещи, Албания постоянно е имала като отношение към своите малцинства “, бе безапелационна Илияна Йотова.

Вицепрезидентът също по този начин акцентира, че сме при започване на доста дълъг развой и на доста работа за приключване, тъй като за първи път българското национално малцинство ще има тези права. „ За мен беше доста значимо през днешния ден да получа гаранции за това, че ще се учи български език в местата, където има задоволителен брой деца с по-компактно население от български генезис. Ще се създават механизми за включването на български език в междинното учебно заведение, а освен в съботно-неделните учебни заведения, такива, каквито ги познаваме по нашата просветителна система, с цел да се затвори веригата през образование в българските университети до лектората по български език в Университета в Тирана, уточни Илияна Йотова.

По време на извършените срещи бяха обменени отзиви по необятен набор от въпроси в двустранен проект, а също по този начин и от дневния ред на Европейския съюз. Позицията на Илияна Йотова беше, че Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз дава спомагателни благоприятни условия както за дейно взаимоотношение по настоящите тематики за района и Европа, по този начин също и за даване на европейска вероятност за Западните Балкани.

„ България за нас е обичайно и исторически другарска страна, и това другарство е потвърдено във всички времена “, сподели пред публицисти президентът на Албания Илир Мета, след срещата си с вицепрезидента Илияна Йотова. Той изрази задоволство от обстоятелството, че точно България през идната година ще поеме председателството на Съвета на Европейския съюз.

„ Смятаме, че това е доста значимо за Балканите като цяло, тъй като България като член на Европейски Съюз от 10 години, и като страна от района, която познава живота и проблематиките в нашите страни, би спомогнала доста за напредъка на нашия район. Смятаме, че България по време на нейното председателство ще направи всичко допустимо, с цел да успее да показа европейския проект на страните от целия район “, добави още президентът на Албания Илир Мета.

От своя страна ръководителят на Народното събрание на Албания Грамоз Ручи, уточни след диалога си с Илияна Йотова, че в последните два месеца от работата на Народното събрание едно от значимите събития е точно приемането на Закона за отбрана на малцинствата. Той означи, че ползата на вицепрезидента Илияна Йотова в хода на срещата към този въпрос е бил доста огромен, тъй като този закон е в сходство с рекомендациите и директивите на Европейски Съюз. За първи път със собствен закон Албания признава, с изключение на другите малцинства, и българското малцинство, означи Ручи, който добави, че вицепрезидентът е показала необикновен интерес във връзка с регионите в които има такова малцинство.

„ В навечерието на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ние разчитаме доста на българската поддръжка и откровено се надяваме, че по време на това председателство ще бъде получена и дата за съответно започване на договарянията за участие на Албания в Европейски Съюз, сподели още Грамоз Ручи. В диалога той е уведомил вицепрезидента Йотова за съответните стъпки, които подхваща албанския парламент два месеца след образуването си във връзка с промяната в правосъдната система и на промени в изборния кодекс.

Вицепрезидентът разяснява, че в диалога си с албанския министър-председател Еди Рама е сложила въпроса да се засилва процесът за основаване на културно-информационните центрове, едно съглашение, подписано сред двете страни, което по думите й „ към този момент отлежава няколко години, тъй като това е естественото място, където нашата общественост, сдруженията ни ще могат да учат децата на история, на български обичаи, да се вършат фолклорни фестивали, разнообразни постановки, да има обмяна сред децата от България и децата, които са от български генезис в Албания “. Албанският министър-председател също приветства приемането на Закона за защите на националните малцинства и изрази удовлетворение от идните срещи на Илияна Йотова с представители на българската общественост от цяла Албания.

В умозаключение вицепрезидентът Илияна Йотова означи, че днешните й срещи са постигнали оптимално задачата на работното посещаване.

В програмата на визитата по-късно е планувана среща на вицепрезидента с албански депутати, съдействали с работата си за приемането на Закона за отбрана на националните малцинства, както и с българския почетен консул в Република Албания Селим Ходжай.

По-късно денем в постройката на българското посолство в Тирана вицепрезидентът Йотова ще се срещне с представители на българската общественост в Албания.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР