„Благодаря, че те има в този овълчен свят“, пише почитателка

...
„Благодаря, че те има в този овълчен свят“, пише почитателка
Коментари Харесай

Фотографката разказва цветовете на Пловдив СНИМКИ

„ Благодаря, че те има в този овълчен свят “, написа почитателка на Димитра Лефтерова

Родена във Варна, само че влюбена в Пловдив - това е фотографката Димитра Лефтерова. Всеки неин кадър от вековния град е като урок по хармония. В фотосите й има виталност, страст и доста въодушевление.

Едва 3-годишна, Димитра се изгубила, разхождайки се на пристанището във Варна. Днес тя се губи из дребните криволичещи улички на Пловдив. И постоянно с фотоапарат в ръка. Така античният град остава запечатан в доста от неповторимите й фрагменти.



„ Като дребна виждах света към себе си като на кадър - един занимателен каданс. И до в този момент е по този начин - вършат ми усещане доста елементи, които другите даже не виждат “, смее се фотографката. Всичко обаче не е по този начин безгрижно за нея. Хваща фотоапарата в ръка, когато ориста й сервира много трагичен поврат. „ Останах без работа и фотоапаратът се оказа моето избавление. Изведнъж с него светът стана друг, ненадейно открих себе си. И най-странното е, че като върна лентата обратно, чувствам, че цялата тази магия от снимането съм я носила от по-рано “, спомня си дамата.



Димитра прекарва детските си години в морската ни столица, където написа стихове, върви на театрална група, рисува. Спомня си по какъв начин се изгубила на пристанището със собствен другар. „ Търсихме да зърнем корабите, само че се загубихме. Една съседка ни видя инцидентно и ни върна при родителите ни. И по този начин и не ги видяхме тези кораби! ".

До 13-ата си година живее във Варна, след това животът й се завърта и идва в Пловдив. „ Всичко, което по-късно прочетох за Пловдив, го усетих съвсем незабавно - този мек климат, който е доста друг от останалата част на страната. Освен това хората са приветливи, постоянно има какво ново да се види и научи. И преди всичко - историята на града. Буквално стъпваш върху камъни, които описват за това антично място “, усмихва се тя.



Тук срещнала брачна половинка си, остарял филибелия, който обичал да споделя моменти от неповторимата история на Пловдив. И с това още повече я запалил по колорита му. Стимулира я и ентусиазмът на пловдивчани всеки ден да откриват нови и неподозирани хубости от родния си град, отскачайки до Античния спектакъл просто с цел да поседят там. Или разхождайки се нагоре по тепетата. „ Искам да уловя Пловдив през четирите сезона на годината. Обикалям го, върша фрагменти от еднакъв ракурс. Търся най-фотогеничните места на града, следя и хората - къде обичат да се събират, кои места им харесват. Това са фотосите, които ще подредя в идната си галерия. Засега тя е единствено в мислите ми “, споделя Димитра.

Още не е разкрила най-хубавия си кадър.

Снимките запечатват страстите върху лентата. Но и самите те могат да провокират най-различни страсти. Могат да ни разсмеят или разплачат, да ни удивят или изненадат, счита Димитра.



Наскоро неин фотос запечати щъркелово гнездо. Снимката стана същинска сензация в мрежата и за броени часове събра над 15 хиляди лайкове.

Преди година Димитра Лефтерова пък се включи във вълнуващата галерия на наши фотографи, живеещи по целия свят, които бяха определени да вземат участие в интернационалната фотографска галерия „ Пандемията в фотоси - невероятната 2020 “, проведена от Българския културен център „ Магура в Чикаго”. Улавя в обектива си и есенния Пловдив с плетените кукли на Веселина Божилова. „ Композира “ ги в забавни фрагменти на открито, в Стария град, на Римския стадион, тъкмо в разгара на пандемията.



Ето по какъв начин с фотосите на Димитра Стария град стигна до Чикаго, майтапят се нейни почитатели. Самата тя не се мисли за най-хубавата в специалността, но е сигурна, че всеки в този живот е друг. И демонстрира пост в мрежата, на който непозната жена й е написала: „ Благодаря, че те има в този овълчен свят “!

Изложба в Япония: Балабановата къща стигна в Мураяма



В Япония я водят фотосите й за гимнастичките по художествена гимнастика. „ Знаете ли, че в Япония има Клуб на българските златни девойки? Изучават в детайли нашите традиции, да вземем за пример да си майсторят мартенички “, описа фотографката.

В Страната на изгряващото слънце Димитра прави две независими изложения. Едната е отдадена на хубостта на страната ни с фрагменти от Пловдив: Античния спектакъл, Балабановата къща. Другата е обвързвана със златните ни гимнастички. Изложбите са в град Мураяма.

Японците толкоз са запленени по фотокартините на Димитра, че даже провеждат специфични фотосесии за нея. Едната е с типичната японска гейша. „ По-правилно е да се споделя „ маико “, добавя нашенката. За нея японците спретват и атрактивна чаена гала в известна артгалерия около реката.

„ Галеристката беше достолепна дама, вдовица на прочут локален художник. Каза ми: Пожелавам Ви да извършите една доста хубава галерия за нас, японците, във вашия Пловдив! “, спомня си Димитра. После прецизира, че към момента събира фрагментите си от Япония и обмисля бъдещия вернисаж под тепетата.

Японски марки с снимки на Димитра



През 2019-а в японския град Мураяма са пуснати в продажба специфични пощенски марки в чест на българския народен тим по художествена гимнастика. За дизайна им употребявали две от фотосите на Димитра Лефтерова.

Поводът: в продължение на 4 години град Мураяма е хазаин на подготвителните лагери на българския отбор в Япония по отношение на Олимпийските игри в Токио 2020.

„ Интересът към марките бе свръхестествен още в първия ден. Японците обичат България. А и не крият уважението си към националния ни тим по гимнастика “, описа фотографката.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР