Благодарение на стотици декари зеленчукови градини монасите в Копиловци успяха

...
Благодарение на стотици декари зеленчукови градини монасите в Копиловци успяха
Коментари Харесай

Монаси от Копиловци отглеждат чудни плодове и зеленчуци

Благодарение на стотици декари зеленчукови градини монасите в Копиловци съумяха да вдигнат незабравим храм, носещ името Благовещение.

Вече няколко години духовниците от селото се грижат за жито, отглеждат картофи, лук, чушки, домати и овощни насаждения. Отбраната си годишна продукция те оферират на тържищата в столицата, а спестените средства отиват за градежа на храма, написа Монитор.

Имаме изцяло затворен цикъл на произвеждане. Продукцията си предлагаме в София, имаме сергия в квартал Младост, описват монасите.

В Жабляно братята към този момент разполагат с построена мандра, където отглеждат двайсетина крави и деветдесет овце.

Цената не мога да я разясня. Който и да пристигна при мен, все му правя подарък по нещо. Преди време една майка сподели, че сиренето ни е скъпо. След като купи на детето си обаче, зъбите му престанаха да се ронят. Вие ще си прецените за какви качествени артикули приказваме, всичко е същинско, споделя игуменът на манастира, дядо Касиян.

Монасите живеят отделени от света. Те нямат телевизия, а работният им ден стартира в 4.00 часа сутринта и приключва, когато се стъмни. Големите ниви и развъждането на всичките култури изискват доста труд и неизменност. Именно по този начин за няколко години божиите хора събират пари за градежа на неповторимия по тип храм.

 Градина

С получените средства монасите също по този начин се грижат и за най-големите си потребности, които са напълно скромни, защото те живеят като същински аскети.

Парите се употребяват най-вече за модернизиране на техническия парк. Купуваме си сол, захар и от време на време олио, описват работливите мъже, за които единствената световна облага е електричеството.

Градините на издигнатия божи храм също се употребяват за развъждане на култури. Там са засети фасул, картофи и царевица. Направени са и парници за зеленчуци. Братята се интересуват от европейски стратегии. Те са кандидатствали към този момент и по програмата Млад фермер, заявили са и земи по СЕП.

В региона на Копиловци пък монасите отглеждат и плантации с картофи. Тази година те са обработили общо 90 декара и се надяват, че реколтата ще бъде с чудесно качество.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР