Благодарение на европейските фондове в програмния период между 2007 и

...
Благодарение на европейските фондове в програмния период между 2007 и
Коментари Харесай

290 млн. лв. отиват за модернизирането на градския транспорт в страната

Благодарение на европейските фондове в програмния интервал сред 2007 и 2013 година са вложени близо половин милиард лв. в модернизирането на градския превоз в седемте най-големи града на България: София, Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе и Плевен. В сегашния програмен интервал по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 ще бъдат вложени още 290 млн. лв. за построяването на по-ефективен и екологичен градски превоз в 39 града в страната по предпочитаната ос „ Устойчиво и интегрирано градско развиване “. Това сподели през днешния ден заместник-министърът на районното развиване и благоустройство Валентин Йовев, който взе участие в семинар на тематика “Разработване на транспортни услуги, приспособени към потребностите на заинтригуваните страни на съответната територия”, оповестяват от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.

Средствата са предопределени за създаване на високоскоростен и прелъстителен публичен градски превоз, развиване на устойчиви системи за градския превоз, увеличение на броя пасажери, употребяващи публичен превоз, както и създаване на велосипедни алеи, внедряване на автоматизирани системи за ръководство и надзор на трафика, възстановяване на достъпността на автобусните спирки, посредством тяхното светлинно и звуково възобновяване, създаване на асансьори за достъп, обезпечаване на системи за отбрана от шума и доста други действия.

„ С ограниченията за резистентен градски превоз ще решим редица проблеми, пред които са изправени през днешния ден огромните градове в Европейски Съюз и света като цяло. Намаляване на нездравословните излъчвания във въздуха, понижаване на шума, завършек на големите тапи и спад на пътнотранспортните катастрофи са единствено най-видимите достижения, които можем да реализираме в кратковременен проект “, означи районният заместник-министър. Инж. Йовев добави, че разтоварването на градовете от трафик ще има удобен резултат и върху обществените вложения в поддръжката на обществената инфраструктура, подобряването на околната среда и повишението на стандарта на живот на хората, които ще живеят в по-чиста и здрава среда.

Провелият се семинар в категория “Устойчива мобилност” е част от състезанието „ Екообщина “, който цели да насърчи устойчивото развиване в българските градове.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР