Благодарение на BrainGPT изкуственият интелект чете мисли и това поставя

...
Благодарение на BrainGPT изкуственият интелект чете мисли и това поставя
Коментари Харесай

Д-р Мариана Тодорова, футуролог: Благодарение на BrainGPT изкуственият интелект чете мисли

Благодарение на BrainGPT изкуственият разсъдък чете мисли и това слага етични проблеми през човечеството. Това сподели доктор Мариана Тодорова, футуролог, в “Денят на Фокус " по Радио “Фокус ".

" Изкуственият разсъдък под формата на BrainGPT към този момент може да чете мисли. Това става по няколко метода. Проектът е в начална фаза и се случва с помощта на brain computer interface – взаимоотношението сред мозъка и компютъра. Няколко компании работят по него. Те слагат електрода на главата ни, улавят сигналите от мозъка и отчасти материализират мислите ни “, разясни футурологът.

" Участникът в опита е помолен да си показа, че написа нещо или да пресъздава самата дума, която е в мозъка му – по този начин компютърът съумява да улови това, което индивидът си показва “, сподели още Мариана Тодорова.

Компанията на Мъск създава устройство, за което има позволение да бъде имплементирано в мозъка на участника. Това ще обезпечи директна връзка сред устройството и мозъка. " Synchron, компания с австралийски екип, която изпревари Мъск, слага в мозъка тънки жички като стендове на сърце и имат сполучлив опит с неподвижен пациент, не може да приказва, само че с това устройство банкира, сърфира в интернет, поддържа връзка със фамилията си. Тези планове са още в работна фаза и чакат развитие$, сподели още Тодорова.

Когато се развие, BrainGPT ще ни разрешава да поддържаме връзка с изкуствения разсъдък по този начин, както го вършим в този момент с ChatGPT, BARD или BING, само че без ръце – ще задаваме команди с мисълта си. " Става дума за интернет на мозъците – основава се групово интелигентно пространство, само че има много компликации по този път, той стига до доста далечно бъдеще. Етичните въпроси са доста съществени и би трябвало ние като човечество на решим до каква степен желаеме да променим човешката си природа ", акцентира ученият.

“Хората, които са с парализа и не могат да приказват, имат опция посредством тази технология да станат малко по-независими. С напредъка й биха могли да се преодоляват парализите на крайниците. Мъск даде поръчка, че желае технологията да помогне в битката със затлъстяването, като влияе върху мозъчния център на глада ", разясни Тодорова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР