Бизнесменът Петър Величков, който е член на Изпълкома на БФС

...
Бизнесменът Петър Величков, който е член на Изпълкома на БФС
Коментари Харесай

Петър Величков пред ТОПСПОРТ: Държат малките клубове бедни, правят отстъпки и им го напомнят преди Конгрес

Бизнесменът Петър Величков , който е член на Изпълкома на БФС и част от щаба на кандидат-президента на футболния ни съюз - Димитър Бербатов, даде обстойно изявление за ТОПСПОРТ . В него приказва по всички настоящи тематики преди Конгреса на 12 октомври. Предлагаме Ви втората част от диалога ни с него.

От УЕФА идват много пари, по разнообразни стратегии. Примерно, към 4 милиона за дамски футбол. Смятате ли, че в дамския футбол е вложена такава сума?

- Нямам никаква визия. Дали са 400 000, 4 милиона или 40 милиона парите за дамски футбол. Поради една обикновена причина - в никакъв случай в Изпълкома информация за тези стратегии не е влизала. Да се знае какъв брой е цялото, какъв брой са 100% от тези стратегии, които могат да влязат в българския футбол. За да може по-късно Изпълкомът да търси някакво осъществяване. Ако си имал 20 милиона за годината, примерно, които можеш да вкараш по тези стратегии, какъв брой от тях си съумял да привлечеш в действителност. Никога тази информация не е постъпвала във футболния съюз. Като цяло получихме някакви отчети от УЕФА, които посочваха цялостното осъществяване по няколко стратегии на всички федерации, членове на УЕФА.

Къде беше България там?

- Преди 6-7 месеца стоеше с 15% усвояемост от всичко, което можеше де усвоят. При състояние, че страни като Словакия, Румъния, Молдова и Гибралтар бяха със 100% усвояемост. Тоест, те си взимат парите, които им дават хората. И вършат нещо за футбола си. България тогава стоеше с 15% по стратегиите, по които получихме доклади. За да се построи футболната база са усвоени три стратегии " Хеттрик ", с цел да може да се съберат тези пари. Хубаво, само че към този момент казахме - трябваше ли всички пари да се набутват там или трябваше част от тях да стигнат до аматьорските клубове и до юношеските? Умишлено тези пари не доближават до футболните клубове. Защото, достигайки до тях, футболните клубове стават все по-независими, стартират да дават отговор на условията и отстъпките, които би трябвало да им бъдат правени, стават все по-малко. Когато един клуб е в действителност самостоятелен, тъй като дава отговор на всички условия, на този клуб не можеш преди Конгреса да му кажеш " Нали помниш какво направихме за вас? Сега внимавайте! ", и по този начин нататък. На клубовете към този момент им дотегна от всичко, все им е едно. Разбират, че би трябвало да има смяна и нещата не могат да не престават по този начин. Надявам се да проявят храброст и геройство. По време на гласуването да изразят тази воля, която демонстрираха пред нас.

Защо решихте да бъдете част от екипа точно на Бербатов и какви са възможностите на другите претенденти, с изключение на Димитър и Борислав Михайлов?

- За мен разковничето е следното - някоя сериозна футболна персона трябваше да застане отпред на клубовете, които са недоволни от това управление на БФС. Начело на процеса имам поради. Някой трябваше да стартира този развой. Бербатов имаше смелостта да го направи. Бербатов живее в България и става очевидец на всичките тези неща. Като футболен човек, не може просто да стои безучастно. Това отношение на футболните клубове към настоящето управление трябваше да бъде проведено. Всичко се случи към Бербатов. Упрекват го, че нямал управнически опит. Колегата Наско Фурнаджиев сподели, че нямал един ден трудов стаж. Той знае ли дали е по този начин? Проверил ли е? Защото го сподели доста ясно. Той 13 години ръководи една организация. Едно огромно преимущество на Бербатов - не отива и не споделя " Аз знам всичко! ", а споделя " Аз знам дотолкоз, доколкото ми е належащо, с цел да мога да застана отпред на един екип от експерти, които в действителност знаят това, което е належащо ". Като екип, ние можем да изпълним измененията, които се чакат. Те биха довели до по-добро за българския футбол.

Ясно, уставът е подобен, само че въпреки всичко, по какъв начин гледате на схемата за гласоподаване, съгласно която гласът на ЦСКА или Левски е един, колкото и на тимовете от най-ниското равнище във футбола ни?

- Този правилник е усукван и въртян през тези 16 години неведнъж. Уставът е подобен, тъй като няма по какъв начин другояче дребните клубове да вземат решение ориста на управлението на футболния съюз. Вече казахме какъв брой елементарно се манипулират дребните клубове. Държат ги съзнателно небогати, вършат им се избрани отстъпки и след това им се припомня за тези отстъпки, когато пристигна време за гласоподаване. Не е инцидентно, че се е получило по този начин. Това може да бъде променено, в случай че всички клубове в България, членове на БФС го решат на Конгрес.

Кои са главните два-три казуса на българския футбол, които първо ще решите, в случай че спечелите изборите?

- Трябва да разделим нещата на две - генерално значимите неща, които би трябвало да се случат във футбола ни и тези, които е значимо да се случат допустимо в най-кратки периоди. Опорните точки, върху които ще тръгнем да работим, са ясни. Но краткосрочно, това, което би трябвало да стане, тази организация, тази администрация живее в 90-те години на предишния век. Трябва да бъде осъвременена организацията, да се направи съществено реструктуриране в нея. И най-важното, имиджът на тази организация би трябвало да бъде заменен. Имиджът няма да пристигна с новите лица, които и да са те. Той ще пристигна, в случай че всички процеси в тази организация бъдат разказани и стартират да се реновират. За да бъдат сведени до най-малко всевъзможни благоприятни условия за субективизъм, да бъде изкоренена корупцията и всевъзможни корупционни практики да бъдат невъзможни, прилагайки тези процеси. Едва тогава може да се каже, че тази организация е нова и работи по нов метод. Едва тогава ще могат да бъдат привлечени останалите участници, които имат място в тактиката за развиването на българския футбол. За 16 години това управление не откри метод да направи тактика за развиването на футбола и това е съществена задача на всяко ново управление. Да бъде направена тактика с един 10-годишен небосвод, която тактика да ангажира в себе си страната, УЕФА, локалната власт и управлението на футболния съюз. Но за такава тактика моторът би трябвало да бъде БФС. Ние до каква степен стигнахме? Не единствено, че не сядаме дружно с страната, с УЕФА и с локалната власт, с цел да създадем тактика, ами страната идва и ти споделя " Ние с това управление няма да работим ", натъквайки се на избрани корупционни схеми, по които държавни пари са били харчени във футбола. Местната власт оказва помощ, без нея сега 2/3 от аматьорските клубове завършват, умират! Само че има кметове, които отиват към този момент и споделят " Повече няма да развиваме футбола, до момента в който нещата в българския футбол не се оправят. Ще развиваме волейбол, баскетбол ". И по този начин те също се отдръпват. И ще не престават да се отдръпват, в случай че остане това управление. Това са неотложните неща.

Какъв интервал е необходим за реализирането им?

- По мое виждане, една година. За да може тази организация да бъде изправена на крайници и да придобие нов тип. Едва тогава страна и УЕФА ще чуят за нас. Тогава ще отидем да почукаме на вратата, тогава ще ги помолим, ще ги поканим, да дойдат и дружно с нас да вземат участие в основаването на тази тактика. Въпросът е всеки да вземе своето място в реализирането й. Съответно и да поеме своите отговорности. Да, страната е бедна, само че не е толкоз бедна и може да отделя пари за всеобщ спорт, за футбол. Имаме страна, на която отпред стояха министър на спорта и министър-председател, които бяха извънредно благоразположени към футбола. И даже с такава страна това управление на БФС не можа да седне и да направи нищо. Не може Боби Михайлов да изяснява, че в Румъния били построили три стадиона, но те били три пъти по-голяма страна от нас. Аз съм работил пет години в Румъния и съм живял там. Прекрасно знам защо става въпрос, по какъв начин текат там процесите. Ами, като си три пъти по-малък, което е правилно, не строй три стадиона, а един. Къде е този един стадион? Защо не се построи? Защото моторът за всичко това би трябвало да бъде БФС. БФС няма опция по никакви стратегии да докара вкупом едни 100 милиона, с цел да се построи нов стадион. Това нещо би трябвало да го направи страната. Само че моторът това да се случи би трябвало да бъде БФС. А страната какво споделя - че с това управление няма да работи.

ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ ПОСЛЕДНАТА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО НА ТОПСПОРТ С ПЕТЪР ВЕЛИЧКОВ !
 Петър Величков в обстойно изявление за ТОПСПОРТ: При почтен избор и храброст от клубовете, това управление на БФС си отива!
Петър Величков в обстойно изявление за ТОПСПОРТ: При почтен избор и храброст от клубовете, това управление на БФС си отива!

Бизнесменът от екипа на Бербатов приказва по всички настоящи тематики преди Конгреса
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР