Бизнесменът Мирослав Стамов, който вчера бе отведен за разпит в

...
Бизнесменът Мирослав Стамов, който вчера бе отведен за разпит в
Коментари Харесай

Тунелите, прокопани под Главната, приличали на иманярски

Бизнесменът Мирослав Стамов, който през вчерашния ден бе отведен за разпит в полицията, откакто притежатели на няколко парцели на Главната подадоха сигнали против него, че копае нелегално в техните изби, е бил освободен след разпита, а по случая е формирана кореспонденция. Археолози и чиновници на Криминална полиция през вчерашния ден влязоха в подземията на няколко къщи на ул. " Княз Александър Батенберг " и останаха втрещени, откакто се натъкнаха на серия тунели, които водят в разнообразни направления. Някои от тях с дълбочина 10 метра.

Проверката идва след няколко тъжби на притежатели и обява на TrafficNews, че предприемачът Мирослав Стамов, притежател на " Миро мода " копае и налива бетон в рамките на тяхната благосъстоятелност без тяхно единодушие, без документи, в нарушаване както на Закона за устройство на териториите, по този начин и на Закона за културното завещание. За казуса медията заяви още през април, когато притежатели на парцел на ул. " Отец Паисий " алармираха, че Стамов копае в рамките на парцела им.

Невероятни ровове с дълбочина от 5-6 м, маскирани с дървета и монтажни пана, са разкрили представителите на Регионалния инспекторат за запазване на културното завещание към МК арх. Славов, арх. Маринска и Стоилка Игнатова. В постройката имало и към 200 чувала, цялостни с пръст.



„ Изкопите в едната постройка на ул. „ Александър Батенберг” 7 са подсилени с железни профили и железни порти. В другата постройка обаче не е по този начин, там се виждат пукнатини по стълбищата”, разяснява арх. Славов пред кореспондент на TrafficNews .

Въпросните железни профили и порти обаче са сложени на носещи стени без разрешенията на притежателите на постройките и на съответните органи. По този метод структурите са компрометирани, настояват специалисти.

Предстои експертите да създадат протокол на видяното, тъй като с дейностите си притежателят на парцела е нарушил Законът за културното завещание, че изкопни работи в предпазена зона се правят под наблюдаване на археолог.

За вредите, нанесени по самите здания би трябвало да се задейства РДНСК.

Експертите недоумяват каква е била задачата на изкопите, тъй като постройките се намират над трибуните на Градския стадион и не е ясно какви скъпи артефакти може да търси там Стамов, а въпреки това разноските за надниците на служащите са много солидни.

И археолози, и специалисти от полицията обаче считат, че прокопалите тунели наподобяват на тунели, копани от иманяри.

Полицията продължава следствието и разпитите на лицата, които са взели участие в разкопките. Самият Стамов отхвърля изрично тунелите да са копани по негова повеля. Собствениците на парцелите, под които се копае, обаче са безапелационни, че всички служащи са водени от предприемача и са копали по негово разпореждане. След като доказателствата бъдат събрани, преписката ще бъде импортирана в Окръжна прокуратура.

Предвид събитията можем единствено да се надяваме, че копаенето ще бъде прекратено.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР