Бизнесменът Дмитрий Михалченко е признат за виновен в присвояване на

...
Бизнесменът Дмитрий Михалченко е признат за виновен в присвояване на
Коментари Харесай

Бизнесмен получи 20 г. затвор за далавери при строежа на резиденцията на Путин -

Бизнесменът Дмитрий Михалченко е приет за отговорен в заграбване на средства по време на строителството на резиденцията на съветския президент Владимир Путин в Ново Огарьово. Втори западен боен съд осъжда предприемача на 20 година в колония със непоколебим режим. През 2018 година той към този момент е получил присъда по дело за контрабанда , заяви Би Би Си.

Бизнесменът ще би трябвало да заплати и санкция от 1 млн. рубли. За останалите петима обвинени прокуратурата изиска сред 8 и 18 година затвор.

Всички подсъдими по делото са приети за отговорни за кражба на бюджетни средства в огромни размери . Бившият общоприет шеф на холдинга " Форум " Михалченко, както и някогашният шеф на ФГУП " Атекс " на Федералната работа за защита на Русия (ФСО) Андрей Каминов и някогашният началник на компанията " Стройфасад " Сергей Литвинов, са упрекнати в основаването, ръководството и присъединяване в проведена незаконна група със корист с власт.

Наказателното дело за заграбване на средства по време на строителството на резиденцията на съветския президент в Ново-Огарьов е формирано през 2017 година Разследването е приключено през 2018 година

Самият Михалченко е задържан през 2016 година по дело за контрабанда на алкохол. След това стана ясно, че следователите го упрекват и в заграбване на средства по време на градежа на резиденцията на Путин. По това дело той не се признава за отговорен, а по първото дело се признава за отговорен отчасти.

Съдът осъжда Каминов на 15 година в колония със непоколебим режим и санкция от 900 000 рубли.

Бившият шеф на Службата за инженерно-техническо обезпечаване (СИОТО) на ФСО на Русия генерал-лейтенант в оставка Игор Василиев и началникът на един от отделите на същата работа полковник Дмитрий Улитин са наказани надлежно на 6 година и 5 година в колония с общ режим, санкция от 500 000 рубли и отнемане от звание.

Съдът осъжда други двама обвинени - Литвинов и един от някогашните ръководители на компанията " Климат Проф " Борис Малцев - надлежно на 11 година в колония със непоколебим режим и санкция от 600 000 рубли и на 3 година в колония с общ режим и санкция от 500 000 рубли. Литвинов се признава за отговорен и подписва съглашение за съдействие в хода на досъдебното произвеждане.

Близки връзки с управлението на ФСО

Според следствието Михалченко, който имал близки връзки с управлението на съветската Федерална работа за сигурност, ги употребявал, с цел да получава непрестанно бюджетни средства при осъществяването на държавни поръчки за да се обогати.

Съдът възвърне над 1,2 милиарда рубли от всички наказани по цивилен иск, предявен от ФСО за нанесени материални вреди.

Както обявиха представители на прокуратурата в съда, Михалченко е основал незаконното съдружие през 2011 година

Според тях през 2014-2015 година той е откраднала 1 милиард 267 милиона рубли при осъществяването на държавната поръчка за създаване на уреди на президентската резиденция. Тази сума е част от задатъка, изплатен на ФГУП " Атекс " по силата на държавен контракт, подписан с ФСО, за построяването на приемна, хотел със спортна зала, комендантство, гараж, хангар за предпазване на паркова техника, контролно-пропускателен пункт и други уреди на " Огарьово-53 " (името на президентската резиденция).

Според прокуратурата оборудването и материалите са били закупени на повишени цени.

По-специално съгласно обвинителите разноските за вентилационно и климатично съоръжение са били увеличени неведнъж, а при облицоването на приемната с натурален гранит някои материали са били сменени с по-евтини.

Според държавните обвинители за осъществяването на работата Михалченко е заел следени от него организации, чиито ръководители са се съгласили да трансферират 15% от цената на договорите на холдинга " Форум ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР