Бизнесменът Димитър Ганчев е един от интернет-пионерите в България. В

...
Бизнесменът Димитър Ганчев е един от интернет-пионерите в България. В
Коментари Харесай

Бизнесмен: Не са ви виновни търговските вериги за високите цени! Пазарната икономика не работи както си мислите

Бизнесменът Димитър Ганчев е един от интернет-пионерите в България. В собствен пост в обществените мрежи той споделя за какво няма инфлация, а увеличение на разноските:

Който може да ръководи, ръководи себе си. Който не може - ръководи другите.

Даже не желая да чувам разногласията за цените, инфлацията, надценките. Толкова доста сила изхарчена на вятъра. Няма инфлация, бе, хора. Писал съм го към този момент няколко пъти. Има увеличение на разноските. Ако до момента не сте имали чистачка на входа, а си наемете такава, ще ви се вдигнат таксите, само че не поради инфлация, а поради спомагателен разход. Инфлация имаше поради 1000-та лв. за " първа линия " и поради заплащането на някои бизнеси да не работят по време на ковида, само че това е дребна част от повишаването.

По-голямата част е поради новопоявили се разноски. Сами ще се сетите какви. Тези разноски няма да спрат в идващите 20-30 години, единствено ще се повишават. Освен сметките, ще ви се повишат и налозите.

Ще видите, че конкуренцията сред търговците няма да докара до намаляване на цените. Не са ви отговорни веригите. Тяхната сумарна надценка не е над 20% - докладите им са обществени и можете да видите, че разноските им за покупки на артикули са 80% от оборота.

Ако един дребен квартален магазин работи 10 часа и обслужва по един клиент на 5 минути, за тези 600 минути ще обслужи 120 клиента. Ако всеки прави сметка от 10 лв., това прави доход от 1200 лева дневно, или 26400 за 22 работни дни в месеца. Ако има 4 служителя с съвсем минимални заплати, разходът му за осигуровки и заплати ще е близо 10 000 лв.. Каква надценка, съгласно вас, би трябвало да постави?

Пазарната стопанска система не работи както си мислите.

Тя няма за цел да ви понижи разноските. Търговците не се конкурират да ви предложат по-ниска цена. Те се конкурират да ви предложат повече, тъй че вие да им дадете всичките си пари. Никой не желае вашите 10 лева, та да се сбие с останалите търговци и да ги направи 9 или 8. Търговците желаят да вземат вашите 100 лева и могат да се конкурират да ви предложат оптимално количество артикули или услуги в тези 100 лева Но в случай че вие имате единствено 10, сори, само че никой не може да ви помогне и да ви смъкне разхода на 9.

Това пък е парадоксът на бедната страна. Ако не можеш да похарчиш 100 лева в магазина, а можеш да оставиш единствено 10, конкуренцията за тези 10 лева ще е по-малка и ще получиш релативно по-малко стойност за парите си от оня, който може да похарчи 100 лева

Конкуренцията не смъква цената - ти постоянно изхарчваш цялата си заплата, колкото и да е огромна тя. Конкуренцията единствено прави по този начин, че да получиш оптималното количество артикули и услуги за целият ти приход. Магазините желаят ти да похарчиш 100 лева и могат да се конкурират в това какъв брой ще ти е цялостна кошницата в този случай, само че нямат никакъв интерес да похарчиш 99, хеле пък 10.

Затова като чуя, че някъде е почнала битка с цените, знам, че нещата там отиват на зле.

Означава, че стопанската система е почнала да не може да се самовъзпроизвежда, откакто мисълта към този момент е по какъв начин да платим по-малко, вместо по какъв начин да получим повече. Всичко завършва в деня, в който хората стартират да харчат 9 лв. вместо 10 или когато харчат 10, само че получават артикул като за 9, което е същото.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР