Бизнесът ще получи компенсации за високата цена на тока и

...
Бизнесът ще получи компенсации за високата цена на тока и
Коментари Харесай

Петков: Бизнесът ще получи компенсации за тока и през април

Бизнесът ще получи обезщетения за високата цена на тока и през април. Това обяви премиерът Кирил Петков след среща с работодателските организации у нас, в която взеха присъединяване и министъра на енергетиката Александър Николов и на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова. 

" България е в средата на съвсем съвършена стихия. Всички сме в една лодка, само че ще излезем въз основата на разговора и знанията, които имаме. Бизнесът ще бъде подсилен и през април месец. В началото на идната седмица ще има предложение и за нова мярка ", обяви министър председателят. 

Той оцени диалозите с работодателски организации като доста градивни. Петков акцентира, че светът навлиза в рисковата зона на стагфлацията и в този момент държавното управление би трябвало да внимава по всевъзможен метод да не забави растежа на стопанската система. Даваме си и април да продължим помощите, само че би трябвало да решим дълготрайно предвидимостта за бизнеса - с дълготрайни контракти, с нов метод на търговия на електричество, за жалост огромните проблеми, които не са се решавали в последното десетилетие, би трябвало да ги решим за 90 дни ", разяснява Петков.

По мотив напрежението, което се основава към цените на някои артикули, Кирил Петков прикани хората да не се поддават на суматоха и увери, че управляващите наблюдават деликатно обстановката със стоките, за които се пускат клюки, че може да привършат.

" Не се поддавайте на суматоха, няма да свършват тези артикули. Цените се качват, само че на база инфлация, а не в пъти. Избягвайте суматоха, с цел да не даваме опция на спекуланти да ловят риба в мътна вода. Всички дружно би трябвало да знаем, че имаме държавно управление, което работи и обезпечава систематично решение на проблемите ", каза Петков.

До края на април ще се направи нов механизъм, който да подкрепи бизнеса, уточни министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова. " Без постоянна стопанска система няма по какъв начин да излезем от рецесията, по тази причина държавното управление и страната заявяваме, че с всички вероятни законови средства ще подпомогнем българската стопанска система, тъй че предприятията да продължат да работят без да редуцират хора ", акцентира Нинова.Тя добави, че през днешния ден е било реализирано единодушие помощта за увеличените цени на енергоносителите също да бъде увеличена. С какъв брой и по какъв начин следва специалистите да решат, добави Нинова. 

Министърът на енергетиката Александър Николов, който също взе участие в срещата, заяви, че задачата е сегашният механизъм в поддръжка на бизнеса да се употребява по метод, който да разреши на бизнеса да има предвидимост и успокоение. Той добави, че съответните параметри за размера на обезщетенията и по какъв начин те ще се случват ще се обсъдят до края на тази седмица и при започване на идната ще има информация за това по какъв начин механизмът ще продължи да работи. Николов добави, че ще се прегледат всички вероятни механизми за по-средносрочни и дълготрайни решения, които включват структурата на пазара, дълготрайните контракти, което да докара до по-висока степен на изясненост за корпоративния бранш – не за месец, а най-малко за година напред.

Председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митрев изрази задоволеност от днешната среща поради опцията през идващите дни да има разговор в търсенето на най-благоприятния вид, при който всички небитови икономически консуматори на ток да бъдат обезщетени през идващия месец за високите цени на електрическата енергия, които към този момент са платени от предприятията.

" По-важното е, че през днешния ден разговаряхме и за това в дълготраен проект да имаме сигурност, устойчиви решения във връзка с установяване цената на тока за вътрешния пазар, да име работеща и растяща стопанска система и проспериращо общество и нация ", добави Митрев. Той изрази вяра в идващите дни и часове да бъде направен оптимално обективен механизъм за отплата и намиране на трайни и устойчиви решения отсега нататък.

Работодателите упорстват за отпадането на тавана за компенсиране на небитовите консуматори поради високите цени на тока, а срокът за изплащането им да бъде продължен до окончателното нормализиране на цените на електрическата енергия. До края на месец март схемата за компенсиране на разноските на небитовите консуматори за употребяваната от тях електрическа сила в размер на 75 на 100 от разликата сред действителната пазарна цена за съответния месец на БНЕБ, пазар " Ден напред ", и  действителната пазарна цена за м. юли м. година (185,59 лева./MWh), само че не повече от 250 лева./MWh, е извънредно лимитирана и незадоволителна, показват работодателите. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР