Бизнесът с незаконни дърва в Монтанско се е превърнал в

...
Бизнесът с незаконни дърва в Монтанско се е превърнал в
Коментари Харесай

Кървав бизнес! Горски в критично състояние след бой с бракониери

Бизнесът с противозаконни дърва в Монтанско се е трансформирал в кървясъл камшик за хората и управляващите, научи BulNews.bg. Преди дни бракониери разиграли зрелищен екшън с принуждение, пукотевица и полицейски гонки. След опит да бъде арестуван тарторът на групата в село Крива бара 55-годишен горски чиновник е в болница в тежко положение, а доброволец, който му помагал да опазва горския фонд, е с редица натъртвания и синини.
Всичко се разиграло тази събота, когато след двуседмично наблюдаване на група бракониери горският и доброволецът решили да работят и да ги спипат в крачка. Двамата мъже от Брусарци наблюдавали с джип в гората 32-годишният Ивайло Ангелов, който е прочут на локалните поданици като водачът на бракониерската мафия в региона. Двамата пазители на закона го хванали пред каруца с нелегално добити дърва и се пробвали да го спрат да избяга, само че не очаквали, че той изобщо няма желание да се крие. Бракониерът слязъл от каруцата, взел брадвата си почнал да постанова двамата мъже. В това време с колата си дошъл и татко му, който също се впуснал в мелето. Двамата оставили мъжете в несвяст, безусловно потрошени от пердах, и си тръгнали.
Като пристигнали на себе си потърпевшите алармирали в полицията за случилото се потърсили помощ. На мястото незабавно пристигнали чиновници на реда и още доброволци, които се присъединили в акцията по издирването и задържането на нападателите.
Малко по-късно на основния път в село Крива бара униформени и чиновници на община Брусарци забелязали бракониерите. С двамата нападатели имало още трима мъже, който съгласно осведомени също са в бизнеса с противозаконни дърва. Нарушителите още веднъж не посочили никакво желание да се предадат. Тарторът Ангелов почнал да насочва обиди и закани за ликвидиране към всички присъстващи. Баща му пък траял с опитите да се измъкне от обстановката с принуждение. Той сграбчил подпряна наоколо вила и се опитал да я забие в общинския джип.
Подкрепление от още полицейски чиновници било изпратено на мястото и селото почерняло от ченгета. Бракониерите към този момент разбрали, че са загазили съществено, качили се по колите си и се пробвали да избягат. Последвала зрелищна гонка, по време на която даже била открита пукотевица по униформените. Малко по-късно Ивайло Ангелов е хванат и арестуван за 24 часа.
Случаят беше оповестен напълно сбито в формалния бюлетин на полицията в Монтана. След въпрос на медията от пресцентъра потвърдиха информацията. Те обаче обявиха, че регионът бил претърсен поради револвера, с който е стреляно по чиновниците на реда, само че оръжие по този начин и не било намерено. По тази причина против Ангелов са формирани единствено две досъдебни производства – за бракониерство и за възпрепятстване на длъжностни лица да осъществят служебните си отговорности. Веднага след приключването на полицейската мярка Ангелов бил освободен с прокурорско разпореждане. Мотивите на държавното обвиняване били чистото правосъдно минало и съществуването на непрекъснат адрес на тартора.
Пребитият горски чиновник е настанен за лекуване в болничното заведение в Лом. Медиците към момента не могат да открият какъв брой тежко е положението му. Изследванията със скенер демонстрират, че мъжът има голям брой контузии и петна по мозъчната кора. Доброволецът, който също си изпатил от бракониерите, е със разтърсване от мощните удари с брадвата, като има още голям брой контузии и синини.
Хората в Брусарци, Крива бара и Василовци живеят в непрекъснат боязън от дървената мафия. Местните разясняват, че за последните 10 години Ангелов и групата му безусловно са изсекли горските масиви в региона. Дърветата се оказват много доходоносно прехранване на бракониерите и те не за първи път атакуват горски чиновници. Хората в селата от общината желаят действителна правосъдна и правораздавателна система, която в действителност да работи и да вкарва нарушителите за дълго зад решетките, а не да ги потупва по рамото.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР