Бизнесът расте и данните в различните системи вече не могат

...
Бизнесът расте и данните в различните системи вече не могат
Коментари Харесай

Инструментът, който осигурява бързина и гъвкавост на експортните фирми

Бизнесът пораства и данните в другите системи към този момент не могат да се съберат в една човешка глава, а Excel от дълго време се задъхва. Със сигурност можете да назовете още доста други проблеми, свързани с обработването на данни, с които се сблъсквате и които са характерни за вашата сфера на активност.

Например, справките лишават доста време, ангажират напълно един човек, от време на време - в продължение на седмица, реализират се постепенно и не дават достъп до информацията в действително време. А с всяка последваща рецесия бързият и своевременен достъп до настоящи данни, систематизирани и подготвени за разбор, става все по-критично значим за различаване на ранни индикации и взимане на превантивни ограничения.

Цялата тази информация може да бъде получена и бързо - под формата на отчети, осведомителни табла (Dashboards) и визуализации - и то единствено с няколко клика на телефона. И тъкмо както при потребление на апликация за обществена мрежа, автоматизирани вести да ни нотифицират при настъпване на избрани събития, касаещи бизнеса ни.

Терминът Business Intelligence (BI) не е нов за софтуерния свят, само че неговото значение и стойност за бизнеса в последно време нарастват с бързи темпове. Защо триумфите на организациите, верните и обосновани решения, и изпреварване на конкуренцията вървят ръка за ръка с потреблението на профилиран бизнес програмен продукт ни споделя Бояна Ликоманова-Димова, сътрудник и началник на отдел " Бизнес решения и консултиране " в - консултантска IT компания, която внедрява софтуерни решения за бизнеса с 16-годишна история и 30% от BI пазара в България (по данни от самостоятелен източник*), със приключени над 400 BI плана в промишлености като търговия и дистрибуция, произвеждане, финанси и обезпечаване и други

В днешно време бързите изяждат огромните, а BI системите дават на управлението скорост, когато те имат потребност от тази скорост, изключително когато обстановката се трансформира толкоз бързо, безапелационна е Бояна.

Покрай глобализацията и обстановката в Украйна в България навлизат от ден на ден интернационалните компании - съперници, на българския бизнес, които разполагат със системи и това им дава доста огромна скорост, и преднина.

" Понякога е въпрос на оцеляване да можеш да отговориш на тези провокации ".

Какво съставлява BI

включва процеси, средства и технологии, нужни за превръщането на данните в информация, а информацията в познания и проекти, които допускат бързи и ефикасни бизнес дейности и подкрепят процеса на взимане на решения.

" BI е скъп асистент за еластичност и краткосрочно обмисляне и репланиране ".

Защото точно посредством BI системите управлението получава сигурна, консистентна, разбираема, лесна за разбиране и навременна информация, която основава предпоставки за взимане на верните решения в точния миг.

Примерен дашборд в BI системата
 Снимка 593695
" Задачата на BI системите е да работят с огромни размери от данни, с разнообразни типове данни - да ги събират на едно място, с цел да могат да пресмятат разнообразни индикатори. С времето те се надграждат и актуалните BI системи доста надвишават разбора на данни и калкулацията на суми ".

Когато Excel ти " отеснее "

През последните 20-30 години един от главните способи за предпазване на данни и правене на информации беше посредством програмата Excel. В момента обаче информацията би трябвало да е много по-гъвкава, с цел да може при пораждане на някакъв проблем на момента да се направи разбор, който е по-специфичен и е по отношение на съответната обстановка.

Общото сред фирмите, осъзнали, че е пристигнал моментът, в който би трябвало да преминат на " идващото равнище " и да потърсят BI решения е, че Excel към този момент им е " дребен ", тъй като са натрупали голям размер от данни или доста разнообразни информации. И не е нужно това да са данни единствено за продажби, може да става въпрос за хиляди артикули или индустриални процеси или качествени индикатори, които би трябвало да се наблюдават.

" Компаниите, с които работим виждат, че могат да открият освен това в своите данни, с цел да надградят ръководството на бизнеса си ".

Например, посредством BI система може да се наблюдават забавни индикатори като % изпълнени поръчки в точния момент и в цялостния поръчан размер или подбор. Обръщаемост на склада, % дефектни материали, време сред поръчката и заплащането на стоката, да се прави историческо преоследяване на равнище страна, клиент, сезон и доста други.

Примерен дашборд в BI системата Qlik Sense
 Снимка 593696
Еднакви ли са BI системите?

" Работихме с две компании за млечни артикули - едната задгранична, която навлизаше на нашия пазар, а другата беше българска компания, която се развиваше. В един миг те много се застъпиха като брой продажби и бяха доста сходни по пазарен дял ", споделя Бояна.

Стратегията на първата компания била да навлезе на нов пазар и да завземе позициите на съперниците си, да употребява методите, които до момента е употребила на други пазари и това било съобразено в тяхната BI система.

Другата компания в оня миг " растяла " и започвала занапред да възнамерява излизане на непознати пазари, сюжетът бил друг.

" Тази компания беше по-малка и гъвкава, само че имаше индустриални зависимости и ограничавания. Първото, което трябваше да съобрази посредством BI системата й беше какво е належащо да реализира, с цел да направи идващия скок или растеж ".

Други две компании възнамерявали през 2023-а да усилят облагата си с 3%. Едната избрала да направи всичко допустимо, с цел да усили приходите си; а пък другата: да усъвършенства разноските си.

И тук BI системите на двете компании наподобяват друго, и то при идентични ERP системи.

" При едната ще се наблюдават продажби и растежи, а при другата продажбите няма да са на фокус, а следени ще бъдат разноските - какъв брой са закрепени, понижават ли се и какъв брой са открити за години напред и не могат да се трансформират ".

Примерен дашборд в BI системата Qlik Sense
 Снимка 593697
BI системите могат да " предсказват " какво ще се случи в бъдеще

Макар да звучат екзотично, зад така наречен predictive analytics и machine learning стоят добре познатите математика, статистика и математически модели. Сега благодарение на компютърната мощност тези принадлежности се събират, с цел да основат няколко модела и да покажат кой от тях е най-работещият.

Как тази функционалност може да бъде потребна на бизнеса?

" Ако сме компания, която навлиза на нов пазар би трябвало да го проучваме и оценим, с цел да предвидим какво ще се случи на база опита ни от предходните пазари, на които към този момент сме навлезли. Ако пускаме нов артикул или продуктова линия - да използван някой от моделите, с цел да забележим по какъв начин ще се развива или в какъв ценови диапазон е най-добре да се сложи ".

Така изкуственият разсъдък " подсказва " на крайния консуматор - в какво би трябвало да се вгледа и според от данните машината го " подбутва " към някой въпрос, който би трябвало да бъде заложен, с цел да му се откри отговор.

" За да се планува бъдещето е значима информацията за минали интервали - по този начин историята ни оказва помощ за предвидим бъдещето ".

Така, да вземем за пример финансов анализатор в компания за произвеждане на ароматизатори, която продава сполучливо на няколко континента забелязал, че в страни със междинни годишни дневни температури над 20 градуса купуват артикули от гамата им с най-силни аромати, което прави явен избора на съответните артикули, с които да се навлезе на нов пазар със същите характерности.

Примерен дашборд в BI системата Qlik Sense
 Снимка 593699
Един човек може да промени цялото внедряване на системата

Ако във компанията има някой, който в действителност има вяра, че системата ще промени работата, той може доста по-лесно да убеди сътрудниците си, че с BI ще си свършат доста по-лесно и бързо работата, а и с по-малко неточности, демонстрира опитът на Бояна.

" Вече нееднократно ни се е случвало човек, който идва от друга компания и е употребил сходна система да прокара концепцията. Ще дам за образец маркетинг шеф в българска компания, оперираща на интернационалните пазари, който бил привикнал да употребява  в ежедневната си работа. Сменяйки местоработата си отишъл в сходна компания, която обаче нямала такава система. Човекът се оказал в обстановка, в която не можел да си свърши работата, която е заречен - без данни и информация и се почувствал " кьорав ".

При внедряването на системата обаче, не е за подценяване и страхът на чиновниците, че след нововъведението ще изгубят работното си място. Наблюденията на специалистите демонстрират, че това действително не се случва.

" Виждаме доста чиновници на наши клиенти, които посредством тази система се издигат в кариерата ".

Това е по този начин, тъй като тези хора, преди внедряването на BI система са отделяли 80-90% от времето си за правене на разбори и инспекции на това дали всички цифри са правилни, а след внедряването на софтуера заместили " ръчната работа " с това да се съсредоточат върху готовите числа и да подхващат някакви дейности, да дават оферти, според от позицията си.

" В обичайния разбор главната смяна е замяната на пипкавата техническа, повтаряема и еднообразна работа във време за разбор и по-активно разчитане на данните. За правене на спомагателни разрези и за разкриване на неща, които преди този момент не е имало време да бъдат видяни ".

В доста компании се редуцират доста и интервалите, на които се преглеждат индикаторите - в случай че преди внедряването на софтуера са се преглеждали на месечна или тримесечна база, то в този момент те стават седмични и даже ежедневни.

Три съществени етапи във внедряването на един план

Първата е подготовката. Моментът, в който се образуват екипите, приготвят се за работа, откриват се информационни канали сред Balkan Services и компанията, която ще получи системата. На този стадий се прави и изчерпателен разбор на бизнес процесите.

След това идва време за класическото създаване, точно тогава се случва магията.

Обичайно BI плановете се построяват на дребни стадии - съставен елемент по съставен елемент. Затова и още преди системата да е изцяло приключена, идва и третият стадий - клиентите получават първи модул, който могат да опознаят.

" Още на този стадий получаваме противоположна връзка, с цел да може в идващите стадии тя да се съобрази. Много зависи каква е компанията, до каква степен екипите са подготвени за тази система и имат ли готови задачи ".

Често клиентите на компанията споделят, че са получили от специалистите на хрумвания и оферти, на база техния дълготраен опит, за които даже самите те не се били сещали преди този момент.

" Нашата цел като хора, които събират ноу-хау е да покажем положителни практики и в случай че за някой от клиентите ни виждаме " подводни камъни ", ние да му ги посочим, с цел да ги премине сполучливо и по по-лек метод ".

Да от(Qlik)неш на потребностите на клиентите си

Сигурността на системата и цялостният набор от принадлежности, с цел да бъдат построени работещи ананлизи са от изключителна значимост за всички BI системи. Това е една от аргументите Balkan Services да работи с Qlik** - един от водачите на пазара през последните 12 години.

" За нас, това което изградихме с Qlik през годините е доста значимо - комбинацията платформа плюс специалисти, които познават в действителност добре тази система, като петте си пръста ".

BI системите разрешават елементарно ръководство на достъпа до данните, те регистрират кой и по кое време се e логнал, какво е изтеглил, всичко което се употребява е конфигурирано на несъмнено място - в On-Premise (на място в компанията) или On-Cloud (на облака на Qlik).

Важно преимущество на колегата на Balkan Services е и наличният инструментариум за обработка на данните преди тяхното визуализиране.

" Крайният резултат на BI са едни красиви графики и гъвкави таблици, с които потребителите работят елементарно и бързо. За да се доближи до тях обаче данните би трябвало да се обработят - " да се сготвят ", както споделяме ние ".

Примерен дашборд в BI системата Qlik Sense
 Снимка 593703
При всичките планове на компанията специалистите отделят към 80% от времето си за обработката на данните, за тяхното изчистване и за основаване на логаритми, тъй че да се пресмятат разнообразни индикатори, а данните от другите им системи да работят в едно.

" Така, че за крайния консуматор BI системата е като интерактивно приложение, с филтри. Клиентът може да преглежда първо продажбите по страни, след това за малко да " влезе " в наличностите, да ревизира каква е била плануваната себестойност и каква е действителната, къде са разликите, да може да огледа бизнеса си от погледа на съперниците си, а след това да прочете известията си ".

Qlik дава на тази опция - елементарно да се " връзва " до всевъзможни източници на данни и да може да ги обработва и " почиства ". И всичко това в един инструмент, а не в няколко.

" Вече 14 години се занимавам с BI и към момента не съм намерила " тавана " на опциите му, по тази причина считам, че подобен няма и че BI свършва там, където стопира въображението ", споделя в умозаключение Бояна.

*По самостоятелни данни на ©1991-2022 CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co.

**Qlik e приет през 2022 година за водач измежду Аналитичните и Business Intelligence платформи съгласно Gartner Magic Quadrant за 12-та поредна година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР