Бизнесът настоява да се облекчат процедурите по наемането на украински

...
Бизнесът настоява да се облекчат процедурите по наемането на украински
Коментари Харесай

Българският бизнес може да даде работа на около 200 000 украинци

Бизнесът упорства да се облекчат процедурите по наемането на украински бежанци. Министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер заяви, че към този момент се работи за нужните промени.

Първо пред БНР работодатели, подготвени да наемат бежанци, показаха какво ги тормози:

" Ако няма опция - законова, да ги назначим, по какъв начин ще ги вземем в действителност. Защото е смешно да вземеш някого на работа, да го назначиш, да искаш да му направиш контракта, пък, в действителност, да нямаш опция, тъй като той е непознат жител " - сподели Емил Кирилов, притежател на ресторант в София.

От Асоциацията на работодателските организации обявиха, че страната ни има капацитета да наеме към 200 хиляди украински жители, само че за задачата са нужни процедурни облекчения, разяснява Мария Минчева от Стопанската камара:

" Тези лица би трябвало да имат възложен някакъв статут - статут на емигрант или филантропичен статут, с цел да могат да употребяват тези права. И би трябвало да изчакат най-малко три месеца след подаване на молбата, с цел да могат да се употребяват тези права. Затова може би е добре да се намерения за някаква специфична стратегия, която да планува съкратени периоди с оглед особено на украинската рецесия ".

Министър Даниел Лорер отговори, че измененията към този момент се приготвят.

" В момента работиме административно за облекчение на тези процедури, тъй че да не се ползват процедури за бежанци, различни процедури, които разрешават по-лесното споразумяване на статута им, дружно с това ни се желае и сините карти да бъдат опростени, тъй че по-лесно те да получават позволения за работа ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР