“Бизнесът е по-близо до протест, отколкото до отваряне. С тези

...
“Бизнесът е по-близо до протест, отколкото до отваряне. С тези
Коментари Харесай

Бизнесът: Новите мерки докарват всички заведения и ресторанти до фалит

“Бизнесът е по-близо до митинг, в сравнение с до отваряне. С тези ограничения бизнесът е една крачка по-близо до банкрута, в сравнение с до отваряне на заведенията.” Това съобщи пред “24 часа” ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

“Облекченията на ограниченията в действителност са усложнения. В последните два месеца успяхме да стабилизираме бизнеса си до точка най-малко - направени са сделки с наемодатели, с банки, с личен състав. Сега би трябвало да отворим заведенията с най-малък потенциал при оптимален разход. Спазването на разстояние от 2,5 метра е невероятно, без да тласне бизнеса към банкрут. Ако няма стопански ограничения за подкрепяне на бизнеса, ограниченията изрично не работят.

Ще ви го обясня образно. Градините са към 20% от площта на заведенията. Ако обещано заведение е от 100 квадратни метра на закрито, градината е 20 квадрата, или 20 места в естествени условия. При препоръчаните ограничения ще е с 8-10 места. Тоест бизнесът ще има 100% разход и 10% доход. Ако в този момент има сделки да не се заплаща наем или да се заплаща понижен, то при отваряне разноските се връщат в цялостния им размер. А спазвайки препоръчаните ограничения, ще можем да наемем единствено 15-20% от личния състав си. Сметките са обикновени и демонстрират ясно страшната заплаха за сектора - сега ще излиза по-скъпо да работиш, в сравнение с да не работиш. Ако не работиш, следва банкрут. Но с тези ограничения излиза, че в случай че започнеш да работиш, ускоряваш пътя до цялостния колапс. Това не е избавяне, а доубиване на сектора.

Важен е и интервалът на деяние на въпросните ограничения. Ако се знае, че е 10 дни, бизнесът ще поеме тези разноски, само че в случай че е месец - месец и половина, няма по какъв начин, без това да го тласне към банкрута, вместо към спасението”, добави Ричард Алибегов.

И даде образец, че в чужбина условията за разстояние са за метър - метър и половина, моделът, който към този момент работи в Австрия, е за разстояние сред масите от 1,2 метра.

“Най-важното сега е да се одобри пакет от стопански ограничения за подпомагане”, приключи Алибегов.

Изтоочник: 24chasa.bg
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР