Бизнес клиенти на мобилен оператор се оплакват от предсрочно спиране

...
Бизнес клиенти на мобилен оператор се оплакват от предсрочно спиране
Коментари Харесай

Собственици на фирми се оплакват от мобилен оператор заради предсрочно спиране на услугите

Бизнес клиенти на мобилен оператор се оплакват от предварително прекъсване на мобилните услуги. Собствениците на компаниите настояват, че след преустановяването на мобилните услуги, когато те алармират, че няма да продължат договорните си връзки, предава Българска национална телевизия.

От мобилния оператор отхвърлят да има връзка сред решението на компаниите и прекъсване на телефонните услуги.

Оказва се обаче, че няма институция, която дейно да отбрани компаниите.

Фирмата на Борислав Минков е дълготраен клиент на мобилен оператор. Договорът им бил до 5 юни тази година, само че на 22 май получава имейл, че мобилните услуги ще бъдат спрени.

От оператора им споделят, че имат неплатени фактури.

" Намериха, че има някакви фактури, които не са платени, когато се загледахме те си бяха чисто нови, те бяха издадени още в този ден ", съобщи Борислав Минков, шеф на IT компания.

Според него причина за проблемите на компанията му е устното предизвестие за промяна на мобилния оператор с различен.

" В диалога се разбра, че хората желаят да си подпишем новия контракт и надали не ние не би трябвало да се интересуваме от изискванията, съответната дума беше " Ние си желаеме парите ", което надали не ние сме длъжни да дадем 2 години напред ", добави Борислав Минков.

От мобилния оператор ни дадоха отговор документално.

" Операторът не приключва достъпа до употребените услуги, в случай че съответният клиент съблюдава изискванията по своя контракт. Всички клиентите биват осведомени преди приключването на техния контракт и имат задоволително време да изберат нова оферта или да подхващат друго деяние. Принципно договорите за мобилни услуги могат да бъдат прекъснати в сходство с изискванията, посочени в тях, както и използваните Общи условия. Общите условия са неразделна част от договорите на клиентите, а раздел 9 oт тях урежда съответните условия, при които се инициира преустановяване на контракт ".

Според телекома има обособени учредения за прекратяване на мобилните услуги при нарушавания според дали са единични или със систематичен темперамент. А на въпроса възможно ли е мобилните услуги да бъдат прекъснати в деня на известяването, от оператора изясняват:

" Ако в контракта не е уговорено друго, се ползва редът за преустановяване, разказан в Общите условия. Операторът подхваща стъпки по прекъсване на услугата или преустановяване на контракта на съображение Общите условия при настъпване на нарушаване – т.е. при открито нарушаване се приключва договорът, за което потребителите биват уведомявани ".

Отправихме питане и към Комисията за контролиране на известията. Регулаторът е този, който със свои решения утвърждава Общите условия на мобилните оператори.

" Законът за електронните известия и актовете по използването му не регламентират процедура и периоди за едностранно преустановяване на контракта от страна на мобилния оператор. Този развой следва да е организиран в общите условия на съответния снабдител, като самата процедура се осъществя на плоскостта на договорното право, а когато клиентът е търговец и в сходство с Търговския закон. КРС няма пълномощия да управлява точното осъществяване на договорни права и отговорности, в това число такива, свързани с едностранно предварително преустановяване на контракта по самодейност на оператора ", допълват от КРС.

Консултирахме се и с самостоятелен юрист.

" Най-фрапиращото е прекомерно късия период, който операторите са запазили посредством техните Общи условия да решат дали да прекратят контракта на един клиент. Осъществяване на пълномощията на КРС да се обезпечи задоволително дълъг интервал ", разяснява юристът Милен Русев.

С цивилен искове и третиране на проблема в съда в действителност не се доближава до решение на казуса за бизнеса.

" Целта на бизнес клиентите е да си запазят номера, а когато договорът им бъде преустановен те няма по какъв начин да реагират да си трансферират номера към различен оператор и един цивилен развой значително е неправилен ", сподели още Милен Русев.

Освен това сходен правосъден развой постоянно лишава до 5 години и не обезпечена възобновяване на телефонните номера.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР