Бизнес форумът "Индия - Европа 29" ще се проведе на

...
Бизнес форумът "Индия - Европа 29" ще се проведе на
Коментари Харесай

Индийската икономика нараства със 7% и е най-бързо развиващата се в света

Бизнес форумът "Индия - Европа 29 " ще се организира на 20-21 ноември в Делхи.

Това е обичайно събитие, което ще се организира за пети път в индийската столица. То ще сложи фокус върху следните основни браншове:

-изкуствен интелект;

-информационни технологии и стартъпи;

-фармацевтика;

-възобновяеми енергийни източници и чисти технологии;

-интелигентни градове - градска инфраструктура и превоз.

Българската търговско-промишлена палата взаимно с Конфедерацията на индийската промишленост (CII) провежда бизнес делегация, която ще придружи Марияна Николова, заместител министър-председател по икономическата и демографската политика, по време на посещаване в Индия и присъединяване в Бизнес форума "Индия - Европа 29 ".

Индийската стопанска система нараства със 7% и се обрисува като най-бързо разрастващата се стопанска система в света. Очаква се тя да бъде една от трите топ стопански сили на света през идващите 10-15 години, като стопанската система на страната е подкрепена от мощна народна власт и интернационалните партньорства. Очакваният растеж на Брутният вътрешен продукт на Индия за финансовата 2018-2019 година (април 2018-март 2019 г.) е 7.2% и надлежно +7.7% за финансовата 2019-2020-а. Овладяна е инфлацията в страната, като през 2018 година е понижена до 2.1%, а фискалният недостиг е 3.4 на 100.

Приоритетните браншове, които биха могли да бъдат съсредоточени върху ускоряването на търговията и вложенията сред Индия и района, включват: фармация; здравна технология/диагностика; възобновима сила и съоръжение, изключително за хидро-, вятърна и биомаса; осведомителни технологии; биотехнология, транспортно съоръжение, машини и уреди и други.

Предварителната стратегия на визитата планува с изключение на присъединяване в бизнес форума "Индия - Европа 29 ", проведени от БТПП спомагателни събития: бизнес срещи с фирми-членове на Федерацията на Индийските ТПП /FICCI/ и срещи с Индийско-азиатско-българската бизнес камара в Делхи. Конфедерацията на индийската промишленост ще спомага също за намирането на надеждни бизнес сътрудници от индийска страна.

Развитието на търговско-икономическите връзки сред България и Индия следва да се преглежда в подтекста на пълноправното участие на България в Европейски Съюз и обстоятелството, че Индия е стратегически сътрудник за Евросъюза. Налице е засилен интерес от държавите-членки на Европейски Съюз за развиване на търговско-икономическите връзки с Индия, в това число замяна на голям брой визити на високо и най-високо равнище, двустранни бизнес-форуми, срещи на върха ЕС-Индия, приемане на "План за деяние ЕС-Индия " /Action Plan/, пускане на договаряния за подписване на всеобхватно Споразумение за свободна търговия сред Европейски Съюз и Индия.

Индийската стопанска система е една от най-големите в развиващия се свят. Страната заема седмо място в света по номинален Брутният вътрешен продукт и трето място по паритет на покупателната дарба. Индия е 19-тия по величина експортьор и 10-ия максимален вносител в света. Индийското държавно управление си слага и доста амбициозна задача до 10 години възобновимите източници да станат главен източник на сила в Индия, поради огромните проблеми със замърсяването на въздуха в страната.

Европейският съюз има огромни ползи и вероятности на индийския пазар, само че е реалност, че Индия към момента ползва мощно протекционистична политика в някои браншове на стопанската система и като цяло постанова голям брой тарифни и нетарифни бариери, ограничаващи достъпа до индийския пазар. Европейски Съюз е най-големият търговски сътрудник на Индия.

През финансовата 2018-19 година (април 2018 - март 2019 г.) търговията сред Европейски Съюз и Индия със аграрни артикули, по данни от Министерството на търговията и промишлеността на Индия, възлиза на 322 милиарда индийски рупии (около 4 милиарда евро), от които експорт от Индия за Европейски Съюз за 261 милиарда рупии (3.26 милиарда евро) и импорт в Индия от 61 милиарда рупии (762 млн. евро).

Същевременно от земеделските култури България обичайно изнася за индийския пазар кориандър и от време на време по-големи количества пшеница. По данни от PHD Research Bureau, през финансовата 2018-19 година добивите на пшеница в Индия доближават рекордни 100 млн. тона, а добивите на кориандър в страната са едвам 468 хиляди тона при създадени 710 хиляди тона през миналата година.

Износът ни за Индия през първото полугодие на тази година възлиза на 65.8 млн. щ.д. - главно химически торове, табла, конзоли, принадлежности и апарати, чугунен скрап, и други. Вносът от Индия в интервала януари-юни е за 101,3 млн. щ.д. главно хетероциклени съединения, занемарен алуминий, лекарства.

Стокообменът през 2018 година възлиза на 346.6 млн щ.д., с растеж от 25.3% по отношение на същия интервал на 2017-а, Износ за Индия - 116.3 млн. щ.д. - минерални или химични азотни торове, принадлежности и апарати за физични или химични разбори, табла, пана, конзоли, пултове, боклуци и парчета от чугун, желязо или стомана (скрап); медикаменти; автоматизирани машини за обработка на информация; електрически апарати за жична телефония или телеграфия; електрически трансформатори, статични електрически преобразуватели; помпи за течности; машини и апарати за обработка на каучук или пластмаси; боклуци и парчета от алуминийи други.

Внос от Индия - 230.3 млн. щ.д. - занемарен алуминий; хетероциклени съединения; лекарства за лечебни или профилактични цели, за продажба на дребно; плосковалцувани артикули от неръждаеми стомани; памучни прежди; сурови или необработени тютюни; боклуци от тютюн; пневматични гуми от каучук; полимери на пропилена; органични тиосъединения; пръти и профили от неръждаеми стомани и различен.

Реално българският експорт за Индия е по-голям, само че част от износа за Индия минава през Сингапур и оттова се реекспортира за Индия, което статистиката регистрира като български експорт за Сингапур. Между Индия и Сингапур има подписано Всеобхватно съглашение за икономическо съдействие, в действие от 2005 година, което планува либерализация на търговията сред двете страни.

В формалната статистиката не се включва българския експорт на специфична продукция за Индия, която е един от главните пазари за продукцията на българската отбранителна промишленост. В статистиката за двустранния стокообмен не се включва и търговията със софтуерни артикули. Индийски софтуерни компании изнасят софтуерни стратегии за България и работят сполучливо с редица български банки, като внедряват и поддържат банковия програмен продукт.

Индийските вложения в България съвсем напълно минават през трети страни. През последните години бяха осъществени сполучливи индийски вложения в България в региона на осведомителните технологии, земеделието, фармацевтичната промишленост, туризма и хотелиерството, клиничните изследвания и други.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР