Бизнес активност в еврозоната се сви рязко през ноември до

...
Бизнес активност в еврозоната се сви рязко през ноември до
Коментари Харесай

Отчита се рязко свиване на бизнес активност в еврозоната

Бизнес интензивност в еврозоната се сви внезапно през ноември до 6-месечно дъно, защото възобновените строги рестрикции локдани за преодоляване на втората коронавирусна вълна принудиха доста компании в преобладаващия бранш на услугите да затворят краткотрайно.

Това демонстрират дефинитивни резултати от постоянно изследване на организация IHS Markit измежду европейските мениджъри, които като че ли удостоверяват заплахата от двойна стопански криза (W-образна рецесия), съобщи БНР.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес интензивност в района на единната валута, се срина през ноември до 45,1 пункта от 50,0 пункта през октомври, достигайки най-ниско равнище от месец май, до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за намаляване до 46,1 пункта. Това е явен сигнал за стесняване на икономическата интензивност в еврозоната (спад на показателя под значимото равнище от 50,0 пункта).

"Икономиката на еврозоната се върна през ноември назад към стабилен спад на фона на възобновените старания за прекъсване на възходящата втора вълна на инфектирани с Covid-19 ", уточни Крис Уилямсън, основен икономист в организация IHS Markit

"Данните усилват вероятността за стесняване на Брутният вътрешен продукт на еврозоната през четвъртото тримесечие ", добави той. Според организация IHS Markit стопанската система на еврозоната ще се сви със 7,4% през 2020г. преди да нарасне с едвам 3,7% през 2021 година

Основна причина за утежняването на икономическата активност е внезапното стесняване на интензивността в областта на услугите, която още веднъж страда най-силно от въведените строи противоепидемични ограничения. Индексът PMI в областта на услугите падна през ноември до 41,3 пункта от 46,9 пункта месец по-рано при осреднена прогноза за малко по-умерен спад до 42,5 пункта. Подиндексът, измерващ трудовата претовареност в бранша на услугите, се намали до 48,1 от 48,5 пункта.

В същото време обаче промишлената сфера се показва надалеч по по-добре, защото редица предприятия остават отворени макар новия локдаун. Промишленият PMI показател се намали през ноември до 53,6 пункта от 54,8 пункта при упования на финансовите пазари за показател на равнище от 53,1 пункта.

Подиндексът на новите промишлени поръчки пък се намали до 54,0 от 58,7 пункта, което допуска, че и експанзията в индустрията ще продължава да отслабва през идващите месеци.

Надеждите за сполучлива Covid ваксина и упованията за спомагателни стимулиращи ограничения от страна на ЕЦБ на съвещанието ѝ през декември обаче водят до повишаване на бизнес оптимизма за идващите 12 месеца. Индексът PMI, измерващ бизнес интензивността в бъдеще скочи през ноември до 60,0 пункта от 56,5 пункта месец по-рано, достигайки най-високо равнище от февруари насам - тъкмо преди коронавирусната пандемия да удари Европа.

"Фирмите както в производството, по този начин и в областта на услугите са по-оптимистични за идната година, отразявайки значително възходящите очаквания, че последните положителни вести за имунизациите против Covid-19 ще разрешат животът да се възстановява през новата година “, разяснява Крис Уилямсън.

Агенция Markit показа и предварителни резултати от бизнес интензивността в Германия и Франция.

Индекса на общата бизнес интензивност в Германия се намали през ноември до 52,0 пункта от 55,0 пункта през октомври, само че остава над значимото равнище от 50,0 пункта с помощта на показателя на промишлената интензивност, който спадна по-слаби от предстоящото до 57,9 пункта от 58,2 пункта месец по-рано, до момента в който показателят в областта на услугите се намали до 46,2 от 49,5 пункта.

Френският общ PMI показател обаче се срина през ноември до 39,9 пункта от 47,5 пункта през октомври, откакто съответният показател в областта на услугите колабира до 38,0 от 46,5 пункта месец по-рано, а промишленият PMI показател се намали до 49, от 51,3 пункта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР