Бившият здравен министър в служебния кабинет на Румен Радев -

...
Бившият здравен министър в служебния кабинет на Румен Радев -
Коментари Харесай

Разследват Кацаров заради 1,5 млн. теста с плюнка на Дечо Дечев - фирма, свързана с бившия шеф на Здравната каса, ги внесла по 90 ст., продала ги на държавата по 6 лв.

Бившият здравен министър в служебния кабинет на Румен Радев - Стойчо Кацаров, който стана обект на инспекция от КПКОНПИ поради подозрения за корупция при поръчките на COVID-тестове за възпитаници, е разследван от антикорупционната комисия на Сотир Цацаров поради подписан контракт за покупката на 1.5 милиона теста с плюнка.

В началото на седмицата КПКОНПИ оповестиха, че са разкрили данни за корупция при поръчката на тестванията, които бяпа въведени от служебното държавно управление на Радев в средата на ноември. От антикорупционната комисия показаха, че са приключили инспекцията си в Министерството на здравеопазването аз извършените 4 процедури за закупуването на бързи антигенни проби със мнение, че има данни за корупция.
свързани новини45787на 05.01.2022
Проверките започнаха на 9 декември по сигнали за позволени съществени нарушавания при избора на реализатори. От комисията на Цацаров обаче към момента не са съобщили публично за тоя тъкмо поръчка на Кацаров има данни за корупция.

Според източник на " Уикенд " някогашният здравен министър е попаднал на мушката на КПКОНПИ поради контракт за покупката на 1 550 000 теста с плюнка, склучен с компания на негов непосредствен дълготраен другар. Твърди се, че става въпрос за сдружение, обвързвано с някогашния началник на Здравната каса Дечо Дечев. От въпросната компания, която била записана в Стара Загора, внесли две седмици преди обявлението на поръчката за покупката на проби съвсем 1.7 милиона теста от Китай.

Всеки един от тях коствал към 45 евро цента, т.е. към 90 стотинки, само че страната ги платила по 6 лв.. Твърди се, че сдружението, обвързвано с Дечо Дечев, съумяло да измести от публичната поръчка и други две компании, които също трябвало да доставят проби с плюнка, само че се забавили с вноса им.

Така на процедура съвсем 70 % от всички закупени от страната проби били доставени от компанията на Дечев.

В тв изявление уличеният в корупция доктор Стойчо Кацаров упрекна комисията на Сотир Цацаров, че го преследва за да дискредитира президента. Кацаров изясни, че не е взел участие в комисията на Здравното министерство, сключвала договорите с доставчиците. Според думите му обаче цената на закупените проби била три пъти по-малка от авансово предстоящата. Според обществено известни данни до този миг, Здравното министерство е платило над 16 милиона лв. за щадящите COVID-тестове.

Според източник на изданието, най-солидните доказателства, уличили Стойчо Кацаров в корупция, били предоставени от някогашен негов заместител. Той дал документи, които доказвали, че брачната половинка му - Гергана Сотирова, е сертифицирала като лаборатории три от компаниите, сключили контракт със здравното министерство за доставка на бързи антигенни проби за учебните заведения. Освен това тя е развивала и обща бизнес активност с един от притежателите на фирма-доставчик. Не е известно дали става въпрос за сдружението, следено от някогашния началник на Здравната каса Дечо Дечев.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР