Бившият здравен министър Костадин Ангелов, ДАНС и ГДБОП са знаели

...
Бившият здравен министър Костадин Ангелов, ДАНС и ГДБОП са знаели
Коментари Харесай

МЗ и службите били наясно от месеци с незаконните трансплантации, но без последствия

Бившият здравен министър Костадин Ангелов, ДАНС и ГДБОП са знаели от месеци за противозаконните трансплантации, за които предходната седмица заяви служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров, само че не е имало последици, откри инспекция на “Капитал “.

През януари 2020 година Интерпол изпраща до страните, с които работи, така наречен лилава бюлетина, която е предизвестие за интернационална незаконна активност, в тази ситуация сигналът е за " данни за трафик на органи посредством подправяне на документи и обявление на погрешни данни за роднински връзки ".

Министерство на вътрешните работи по длъжностен път уведомява Министерството на здравеопазването, ръководено тогава от Костадин Ангелов, а неговият заместител Бойко Пенков праща сигнала за инспекция в отрасловата организация " Медицински контрол ". В резултат е открито, че такива трансплантации има и министър Ангелов и ДАНС са публично известени. От ДАНС дават отговор, че казусът не е за тях и го препращат към ГДБОП, само че от това не последва нищо. Разпити на очевидци започнаха едвам преди ден, откакто в края на предходната седмица Кацаров освети схемата.

Ангелов: Пратих на службите да проверяват

Самият Ангелов съобщи в неделя пред Нова телевизия, че фактически е получил сигнал за такава скица, само че защото “МЗ не е проверяваща институция “, я препраща на службите. " Никога не съм си разрешавал да приказвам неща, които не са потвърдени като обстоятелства. Първите информации, които са се появили в организация " Медицински контрол " са докладвани в Министерството на здравеопазването и незабавно е разпоредено всички документи да бъдат изпратени в проверяващите институции - в ДАНС и в ГДБОП, като Министерство на здравеопазването да бъде навреме известено, че това се е случило. Вероятно резултатите в този момент са факт и това разрешава на сегашния здравен министър да ги изнесе. Държа да кажа, че институциите сме си свършили работата. Държавата е работила, с цел да може в този момент доктор Кацаров да приказва - единственото, което виждам досега от него, са единствено приказки ", разяснява Ангеллов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР