Бившият заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС) Боян Магдалинчев е

...
Бившият заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС) Боян Магдалинчев е
Коментари Харесай

Боян Магдалинчев е новият представляващ Висшия съдебен съвет

Бившият заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС) Боян Магдалинчев е новият представляващ Висшия правосъден съвет (ВСС). Той беше определен по предложение на ръководителя на съда Георги Колев и получи 13 гласа " за ". Сред подкрепилите го беше и основният прокурор Сотир Цацаров.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов издигна номинацията на Цветинка Пашкунова, арбитър от Върховен касационен съд и магистратът, получил най-вече гласове при директния избор на членове на съвета. Тя получи поддръжката на деветима от членовете на съвета.

Трима души - Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков (от парламентарната квота, издигнати от БСП), както и арбитър Стефан Гроздев (от Народното събрание от ДПС) не поддържаха нито един от двамата претенденти.

По номинациите нямаше никакъв спор.

На процедура

Магдалинчев беше подсилен от цялата нова прокурорска гилдия

(без Даниела Машева), юрист Боян Новански, който влезе в съвета като номинация на водача на " Атака " Волен Сидеров, и самият Магдалинчев и предложителят му Колев.

 Цветинка Пашкунова беше препоръчана от ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов и получи девет гласа в своя поддръжка
© Надежда Чипева, Капитал

Цветинка Пашкунова беше препоръчана от ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов и получи девет гласа в своя поддръжка

Това гласоподаване сподели, че евентуално и в този състав на съвета към този момент е завършено болшинство. Първият тест за него ще е разискването на избора за ръководител на Върховния административен съд, който евентуално ще се върне в съвета, откакто президентът Румен Радев няма да подпише декрет за назначението му.

Ролята на представляващия е основна - той подписва документи, може да дефинира дневния ред и води съвещанията на правосъдния съвет.

Кой е Боян Магдалинчев

Магдалинчев към този момент е бил член на съвета от 1999 година до 2003 година, когато Висш съдебен съвет не беше непрекъснато настоящ орган. Основното в концепцията на Магдалинчев е, че няма потребност от нови промени в Конституцията и правосъдния закон, тъй като последните са направени прекомерно скоро, с цел да се видят позитивите и негативите им. Според него е рано и за изваждане на прокуратурата от правосъдната система.Видно от биографията му, той е арбитър от 1982 година като минава поредно всички равнища на правосъдната система. От 1997 година е арбитър във Върховен административен съд. А от 2012 година е зам.-председател в съда.

Негови сътрудници - административни съдии, са желали да го предложат за ръководител на Върховен административен съд, откакто мандата на настоящия началник Георги Колев изтича през ноември, научи " Дневник ". Магдалинчев обаче е отказал.

Името му се свързва със кавги към инцидентното систематизиране на делата, които не бяха сложени по време на чуването му в Народното събрание. Пред " Дневник " арбитър Диана Добрева изрази подозрения, че Магдалинчев има изискуемите от закона високи нравствени качества за предстоящ член на правосъдния съвет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР