Бившият служебен министър на правосъдието Крум Зарков заяви пред Би

...
Бившият служебен министър на правосъдието Крум Зарков заяви пред Би
Коментари Харесай

Зарков: Ако мнозинството може да се разбере за нов състав на съдебния състав, значи може за всичко

Бившият длъжностен министър на правораздаването Крум Зарков съобщи пред Би Ти Ви, че от едно нещо може да си проличи дали настоящето държавно управление ще има дълъг живот. Той вижда избора на нов състав на Висшия правосъден съвет (ВСС) като лакмус за бъдещо мощно болшинство в Народното събрание.

 " Продължаваме промяната - Демократична България " изиска гаранции от ГЕРБ и заплаши с оставка на кабинета

" Ако могат да се схванат за нов състав на Висш съдебен съвет, значи могат за всичко друго. Ако не могат, значи няма да се схванат и за останалото. Всичко би трябвало да стартира с избор на нов състав на Висш съдебен съвет ", сподели Зарков.

По думите му рецесията в правосъдната система може да се разрасне до политическа. Той изрази терзанието си, че болшинството в Народното събрание, което желае да направи промяна, не е задоволително монолитно и това може да докара до неуспех.

 Атанас Славов: Политическата рецесия стартира с бламирането на антикорупционния закон Атанас Славов: Политическата рецесия стартира с бламирането на антикорупционния закон

Според него сегашният правосъден съвет няма право да избере както нов основен прокурор, по този начин и изпълняващ функционалностите, както направи тази седмица и постави Борислав Сарафов на мястото на Иван Гешев. Зарков изясни, че казусът не е единствено изтеклият мандат на членовете на Висш съдебен съвет, а и неналичието на морално право.

" И като избират, и като отстраняват, и като търсят изпълняващ функционалностите на основен прокурор го вършат по неоснователен метод. Можеше да не стартират въобще процедура за нов титуляр на поста. Става дума за схващане на ситуацията и дали искаш да окажеш помощ на един министър и страната или си караш както си знаеш ", добави Зарков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР