Бившият служебен министър на икономиката във втория кабинет на Стефан

...
Бившият служебен министър на икономиката във втория кабинет на Стефан
Коментари Харесай

МОН уличи в плагиатство бившия служебен министър Даниела Везиева

Бившият длъжностен министър на стопанската система във втория кабинет на Стефан Янев Даниела Везиева, която сега е член на борда на шефовете на БДЖ, е уличена в плагиатство в дисертацията си за придобиване на степента " лекар " в Националния боен университет. Това излиза наяве от отчет на Комисията по академична нравственос към министъра на образованието и науката. Проверката беше формирана след сигнал в края на предходната година.

Четирима арбитри са излезли със мнения за доста по размер плагиатство - към 90% прекопирване от истинските източници, което " шокира с мащаба и обсега си ".

При размер на дисертацията от 180 страници дисертационният труд съдържа преписани от други създатели и източници 171 страници, т.е. 95%. Те са копирани от истинските източници без стилистична или граматическа преправка. " Налице е плагиатство в изключително огромни размери, което шокира с мащаба и обсега си ", гласи заключението на арбитрите.

С резултата от инспекцията ще бъде осведомен ректорът на висшето учебно заведение. Той би трябвало да отнеме научната степен на Везиева и в границите на 60 дни да уведоми министерството за подхванатите дейности.

Проверката по дисертацията на Даниела Везиева бе осъществена след сигнал, подаден преди шест месеца. В него се твърди, че в създаването си за придобиване на научна степен " лекар " някогашната служебна министърка на стопанската система е употребила непознати материали. Тогава тя дефинира сигнала като политическа офанзива.

Според разпоредбите, на Везиева е била дадена опция да отговори и тя го е направила, като не е коментирала всъщност откритото плагиатство, а се опитвала да нападна процедурата, по която е проверявана. Така Комисията по академична нравственос е приела, че доводите на Везиева са неоснователни.

До създаването на Даниела Везиева се стигна след сложна инспекция на различен потвърден плагиат -, който сега е изпълнителен шеф на " Реставрация " ЕАД към Министерството на културата, само че е бил теоретичен началник на дисертацията на Везиева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР