Бившият шеф на звеното за борба с безредиците в столичната

...
Бившият шеф на звеното за борба с безредиците в столичната
Коментари Харесай

Основният обвиняем за насилието над протестиращи е уволнен от Министерство на правосъдието

Бившият началник на звеното за битка с безредиците в столичната профилирана полиция Андон Андонов, който е главният обвинен за полицейското принуждение под колоните на Министерския съвет през лятото на 2020 година, е уволнен от Бюрото за отбрана, написа Mediapool.
След като в предишния парламент бяха прожектирани фрагментите от охранителните камери, запечатали бруталното принуждение над протестиращите, се разбра, че Андонов е подслонен в Бюрото по отбрана, което по това време беше на персоналното послушание на основния прокурор Иван Гешев. След прехвърлянето на структурата към Министерството на правораздаването обаче Андонов е уволнен. Той е завел дело против уволнението си, демонстрира информация на "Сега " в правосъдните регистри.
Андонов е назначен за чиновник в Бюрото по отбрана през февруари, когато към този момент е осъден дисциплинарно от Министерство на вътрешните работи за насилието над протестиращите. През август 2020 година му е наложена възбрана за покачване за период от 2 години. Вътрешната инспекция в Министерство на вътрешните работи открива, че Андонов е дал инструкции за извеждане на протестиращи и воденето им под колоните на Министерския съвет, както и че взел участие в багра над тях, когато към този момент са били с белезници. Андонов е обжалвал дисциплинарното си наказване, само че съдът го удостоверява.
На 13 ноември 2020 година прокурор Вероника Трифонова от Софийската районна прокуратура е подготвена с инспекциите за побоя и взема решение да образува наказателно дело за част от случаите на полицейско принуждение върху протестиращите, написа още Mediapool, като цитира документи от прокуратурата, с които разполага. Те демонстрират, че прокурор Трифонова е съгласувала повдигането на обвиняване против Андон Андонов. Съгласуването значи, че тя е била осведомена с полицейското следствие по случая и е изразила документално единодушие за покачване на обвиняване въз основа на събраните данни. За делото против служителите на реда се разбра едвам откакто в Народното събрание бяха прожектирани шокиращите фрагменти. И до момента обаче Софийската районна прокуратура отхвърля да даде информация за развиването по това дело и не е ясно за какво година след повдигането на обвиняванията, то още се протака, а не е импортирано в съда.
"Към момента на преназначаването на А.А. в Бюрото по отбрана, той е отговарял на всички законови условия за заемане на длъжността. След привличането му в качеството му на обвинен, служителят е отхвърлен от служба в Бюрото по отбрана ", обясниха от прокуратурата пред "Свободна Европа " това лято.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР