Бившият шеф на Сметната палата Цветан Цветков заяви, че е

...
Бившият шеф на Сметната палата Цветан Цветков заяви, че е
Коментари Харесай

Бившият шеф на Сметната палата: Освободиха ме заради одит на КТБ

Бившият началник на Сметната палата Цветан Цветков съобщи, че е бил заменен поради одитен отчет, обвързван с КТБ.  Той посочи, че става въпрос за отчета за осъществения одит на Фонда за гарантиране на влоговете в България.

" Това е един одит, който българската общност чака, тъй като той ще даде отговори на въпроси, които ни вълнуват към този момент близо 9 години. Първият е ефикасен ли е бил контролът, реализиран върху практикуване пълномощията на синдиците в банка неплатежоспособност. Има се поради КТБ.

Фондът е длъжен да упражнява надзор върху дейностите на синдиците в тази банка ", сподели Цветков.

И добави, че е значимо да се знае дали са били съответни дейностите в първите дни на несъстоятелността на банката и дали има списък на кредитните досиета.

Според Цветков и сега този отчет не е признат, само че е бил подготвен директно преди освобождението му.

" Апелирам към бъдещия ръководител на Сметната палата да предприеме всички дейности, с цел да може одитният отчет да бъде признат от Сметната палата, както е препоръчан от одитния екип. Това е първата причина, заради която аз бях освободен ", сподели Цветков.

Според него друга причина за освобождението му е наказателно произвеждане против шефа на АПИ Георги Терзийски за незаконосъобразно възлагане на социална поръчка за тол системата. Цветков разяснява, че е щял да подпише наказателното разпореждане, в случай че не е бил освободен.

Третата причина, която Цветков уточни, е отчетът за одита на Минарални бани - Хасково. Той съобщи, че той е изпратен на прокуратурата и заради тази причина не може да бъде оповестен, само че по думите му има спор на ползи на кмета и общински съветници, тъй като гласувализа продажба на парцели на свои родственици.

Цветков беше освободен с решение на 48-ото Народно заседание на 20 януари по предложение на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Български напредък ", единствено ден откакто беше изслушан в парламентарната комисия по случая " Нексо ". В края на юни Конституционният съд разгласи за противоконституционно решението на 48-ото Народно заседание да освободи Цветан Цветков като ръководител на Сметната палата, само че по-късно той не беше позволен да се върне в институцията.

" Всички вие бяхте очевидци по какъв начин противоконституционно бях освободен на 20 януари в границите на 24 часа. Такова освобождение на ръководител на Сметната палата има в два сходни случая в историята на интернационалната организация на сметните покои. Единият в Сиера Леоне, другият в Доминиканската република ", сподели още Цветков.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР