Бившият шеф на отдел "Убийства" в МВР Ботьо Ботев коментира

...
Бившият шеф на отдел "Убийства" в МВР Ботьо Ботев коментира
Коментари Харесай

Ботьо Ботев си каза тежката дума по много наболял проблем

Бившият началник на отдел "Убийства " в Министерство на вътрешните работи Ботьо Ботев разяснява разискването за отпадане на съкратените правосъдни следствия при умишлени убийства и при тежка телесна щета.

"Истината е доста разнопосочна, зависи от гледната точка. Първо, има доста на практика проблеми, които излизат от целия този спорен цикъл. Нещата се преплитат от позиция, че първо имаме при едно кратко произвеждане една обстановка, в която самото следствие отива в едно несъгласие със закона.

Пълнота на следствието. Ние споделяме: Направени са признанията, няма да изследваме другите обстоятелства и условия до доказване. Но има нещо друго: Не постоянно признанията, които се вършат като едно цяло, обващат всички елементи, даже фабулата на същността на някои неща. Защото аз имам едно свое построено мнение от опита, че не всеки път този, който е тръгнал на самопризнания споделя всички обстоятелства и условия.

Второ - това, което споделя обвиненият, той преценя за себе си - едно, че вероятно в този стадий са събрани всички доказателства и той няма къде да отиде. Няма мърдане. Разбира се и психологическия аспект на диалозите. И тогава се стига до тези признания. Аз приказвам за комплицираните, тежките случаи ", сподели Ботев в предаването "Плюс минус " по "Нова телевизия ".

"Държавата, която организира цялата политика, като се почне от оперативната работа, разследване, прокуратура, съд, считам, че всички органи би трябвало да си свършат качествено и потребно работата. В практиката има обстановки, в които в действителност признанията не всеки път са цялостни, не всеки път са точни, и от време на време доста постоянно зад тях се прикриват и други обстоятелства, условия и причинители.

Поставям на практика въпроса, теоритично доста може да се умува. Много зависи и от субективизма на хората, които проверяват. Ако всичко се прави както би трябвало - обстоятелствата като приказват, ще се изобличават и отговорните ", сподели той.

"Най-тежките убийства в България са минали при мен. Много от тях са приключили със смъртни присъди - тогава, когато законът го позволяваше. Аз съм срещу смъртното наказване. То не е наказване.

Никой, в това число и страната, няма право да лишава това, което биологията и природата е дала. Доживотен затвор без право на обжалване е обективна присъда, изключително за хора, които осъзнават какво са създали ", приключи той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР