Бившият шеф на Държавната консолидационна компания (ДКК) Анастас Гогов е

...
Бившият шеф на Държавната консолидационна компания (ДКК) Анастас Гогов е
Коментари Харесай

Уволнението на шефа на ДКК - ползвал служебна кола за лични нужди


Бившият началник на Държавната консолидационна компания (ДКК) Анастас Гогов е уволнен поради злополука, в която е взел участие със служебния автомобил, само че ръководен за персонални потребности. Това заяви министърът на стопанската система Даниела Везиева пред публицисти в отговор на въпрос.

Анастас Гогов беше назначен на поста от предшественика ѝ Кирил Петков, водач на " Продължаваме промяната ", в средата на август.

На 18 август той е аварирал със служебния автомобил " Фолксваген Пасат " на ДКК на автомагистрала " Тракия ", по информация на в. " Труд ".

На 21 септември се е събрал и е взел решението за уволнението. Аз, като принципал на сдружението единствено съм разписала документите и съм се съобразила с решението на ДКК, изясни Везиева.

Тя уточни, че продължава разбора за активността на ДКК. Той ще покаже какви стъпки би трябвало да бъдат подхванати за ефикасното ръководство на мегахолдинга, който ръководи активи за към 1 милиард лв. от дружество за кисело мляко, през оръжейни фабрики и строителна компания до организация за пазарни изследвания.

Кирил Петков имаше концепция за. Той разгласи, че като начало от мегахолдинга се вадят държавните компании " Монтажи ", която минава на директно послушание на Министерството на стопанската система, а " Еко Антрацит " и " Екоинжгенеринг - РМ " отиват под шапката на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Целта беше министерствата да имат надзор върху сдруженията. На идващ стадий от холдинга трябваше да бъдат извадени и оръжейните фабрики.

Министър Везиева заяви, че продължава конкурсната процедура за избор на ново управление на ВМЗ Сопот. Въпреки решението на ДКК за освобождение на от управлението на държавния оръжеен цех от втората половина на август, те ще останат на постовете си до приключването на конкурсната процедура, стана ясно от обясненията на Даниела Везиева.

Относно държавното сдружение " Монтажи ", което получи 630 млн. лева за ремонта на 416 язовира, тя сподели, че работата по тях продължава. Ремонтът на 10 язовира напълно е завършен и те са въведени в употреба. За други 28 водоема ремонтните действия също са завършили и се оформят документи за предаване на ДКК. В момента текат ремонтни действия на 138 язовира, сподели Везиева.

Успоредно с работата на строителите тече инспекция на Дирекцията за народен и строителен надзор (ДНСК) по отношение на законността на ремонтите, сподели Везиева. В края на август ДНСК заяви, че във видинското село Дражинци.

Освен това активността на ДКК се ревизира от прокуратурата и Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), подсети министърът на стопанската система. Към момента няма обществена информация тези инспекции да са завършили.

Междувременно ДКК заяви, че е изплатила на страната в размер на 8 298 082 лв. , в сходство със Закона за обществените предприятия по отношение на установяване на общата дивидентна политика на страната. Това е половината от облагата на сдружението за 2020 година и се случва за първи път от 2016 година насам, откакто държавните управления на Бойко Борисов години наред го освобождаваха от заплащане дружно с лечебните заведения.

Дейността на мегахолдинга стартира да става по-открита за обществото откакто Кирил Петков стана министър на стопанската система. Дотогава сдружението беше " черната кутия " в ръководството на ГЕРБ и една от дребното държавни компании без интернет страница, чието управлението не се появи обществено и остана анонимно до дъно.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР