Бившият шеф на Апелативния специализиран съд Георги Ушев беше посочен

...
Бившият шеф на Апелативния специализиран съд Георги Ушев беше посочен
Коментари Харесай

АКФ призова комисията за Нотариуса да разпита Георги Ушев и шефовете на СРП и СГП

Бившият началник на Апелативния профилиран съд Георги Ушев беше посочен като първият магистрат, който би трябвало да даде пояснения пред Народното събрание за разцвета на групировките на Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Еврото.

Това стана в замяна на реплики сред депутата от ГЕРБ Маноил Манов и проверяващия публицист от Антикорупционния фонд Николай Стайков на първото съвещание на анкетната комисия за Нотариуса.

Малко по-късно Андрей Янкулов от АКФ подсети и че подалата оставка Невена Зартова (вече някогашен областен прокурор на София) също е показала подготвеност да приказва за схемите на въздействие - освен за Нотариуса, само че и за Петьо Петров.

" Тя приказва за разследван против групата на Петьо Петров, което е трябвало да бъде изпратено в горестоящата Градска прокуратура, тъй като са събрани условия против магистрати. Но там всичко е прекъснато, споделя тя. В този ред на мисли - може би е удачно дружно с нея да поканите и ръководителката на Градската прокуратура (Илияна Кирилова, б.р.). А общ горестоящ началник е Апелативния прокурор на София (Радослав Димов, б.р.) ", сподели Янкулов.

Манов доста настояваше проверяващата организация да даде подготвен лист с имена на магистрати, за които има съмнения, че са съучаствали на убития мъж.

В противоположен случай, съгласно него, щяло да е " малко мъчно " на самата комисия да стигне до тези данни.

Не стана ясно за какво ползата му към конкретика се появи едвам в този момент, вместо още преди 3 години, когато следствието на АКФ против мрежата на Нотариуса беше оповестено и Манев още веднъж беше народен представител.

Стайков посочи, че няма по какъв начин организацията да изнася имена на хора, за които няма безапелационни доказателства за корупция - тъй като това " визира професионалната известност и човешка орис " на въпросните хора.

Той прикани Народното събрание да изиска информация на всички каузи, свързани с Мартин Божанов, и " доста ясно ще излязат имената на съдии, прокурори и служители на реда " - и направи отпратка към сигнала, който още през 2021 година е подаден пред Бойко Рашков в Министерство на вътрешните работи.

Гроздан Караджов (ИТН) изиска да бъдат поканени както Бойко Рашков, по този начин и Калин Стоянов, Асен Василев (като финансов министър в същия интервал, в който има подозрения за напън през Национална агенция за приходите върху гръцките вложители от " Данаос " ), и ръководителите на ДАНС и на ГДБОП от 2020 година насам.

Стайков акцентира, че и демонстрацията на връзки с политици и медийното въздействие на Нотариуса е било част от оказването на напън върху жертвите му.

" Едно от най-скандалните каузи е кражбата на дело от адвокатската стая на Върховен касационен съд през 2004 година ", подсети Стайков. Това е казусът с следствието против нотариуса Крашевски, откъдето и Божанов получава прословутия си прякор. По него Божанов е съден за кражба на документи, само че е оневинен на две инстанции.

" От медийна информация знам, че арбитър по едното дело е бил Георги Ушев. Не е мъчно да стигнем до извода, че в случай че някой ти е направил услуга през 2005 и сте " в близки доверителни връзки ", след което той е станал ръководител на Специализирания съд, това са положителни условия да работите дружно. Тогава дано Георги Ушев да заповяда тук и да му задавате въпроси ", сподели Стайков.

Той прикани да се прегледат и преписките, по които Мартин Божанов или обкръжението му са работили като жалбоподатели или като очевидци - в това число и по следствия против магистрати.

Преди това правният специалист на АКФ Андрей Янкулов изнесе обстоен отчет пред комисията за най-големите пробойни в правосъдната система, които са позволили развиването на групировките на Петров и Божанов.

Янкулов прикани депутатите да създадат цялостен разбор на работата на закритите Спецсъд и Спецпрокуратура - и да не си затварят очите за групировката на Петьо Петров-Еврото.

" При " Осемте джуджета " има прекомерно доста конкретика какво се е случило след заплащането на пари. Може да се наблюдава какво се е случило след даването на парите, по какъв начин тези институции, които са били слепи и глухи за сигналите (на Илия Златанов, б.р.), са се засилили стремително, с много съществени дейности по отношение на неговите съперници ", сподели Янкулов.

Трите най-големи казуса в спецправосъдието, закрито през 2022 година, които той изброи, са:
съзнателно удължаваните арести на хора с огромни финансови благоприятни условия, по следствия, които в никакъв случай не завършват с неоправдателна присъдасъмнения за тежки нарушавания при разпореждането с конфискуваните огромни суми пари или полезности на арестуваните - които в тази ситуация с Илия Златанов бяха присвоени от хора, близки до Петьо Евротозлоупотребата със специфични разследващи средства по избрани каузи - в това число против магистрати, които са подслушвани със правосъдно позволение, само че в никакъв случай не стигат до публично обвиняване или съд.
Андрей Янкулов изиска и да се направи инспекция на това за какво КПКОНПИ и другите антикорупционни звена (вкл. в ДАНС) са работили неефективно.

Вместо да разискват по предложенията му - двама депутати от ГЕРБ Росица Кирова и Марин Маринов желаеха дебатът да не излиза отвън представянето на " обстоятелства и условия " за Нотариуса.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР