Бившият шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров ще заведе

...
Бившият шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров ще заведе
Коментари Харесай

Цацаров ще води в съда двама свидетели срещу Кирил Петков

Бившият началник на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров ще заведе в съда двама очевидци по делото за непозволено увреждане, което води против експремиера Кирил Петков. Това излиза наяве от определението на арбитър Деница Цветкова от Софийския областен съд, с което " Сега " се срещна.

Двамата очевидци на Цацаров ще приказват за отрицателните му прочувствени преживявания и последствия от изказванията на Кирил Петков за отнетия му допуск до класифицирана информация. Единият очевидец ще обясни преживяванията на Цацаров на работното място, а вторият - преживяванията отвън него.

Кирил Петков също ще води двама очевидци, които да откриват обстоятелства и условия, свързани със заповедта за лишаване на достъпа на Цацаров, довеждането й до знанието на Петков и при какви условия е станало това.

Искът

Цацаров съди Петков за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в уронване на персоналния и професионален престиж, достойнството и достолепието, както и психически и физически дискомфорт, терзание, безпокойствие и тревога в резултат на негови изказвания, направени на 14 януари 2022 година На тази дата . Ден по-рано Цацаров анонсира оставката си от антикорупционната комисия. 

" Радвам и поздравявам ДАНС и българските служби за сигурност по този начин да покажат решителни дейности, че всякога когато те виждат, че има нарушаване на закона, да работят и оттук насетне да е ясно, че няма човек, който ще бъде над закона. И за мен това към този момент е същинска постъпка, че смяната е пристигнала, няма хора, които ще бъдат над закона оттук насетне ", сподели Петков. " За мен това, че нямаме същински съществени каузи за корупция на високите етажи на властта, демонстрира безусловно ясно, че КПКОНПИ не си е свършила работата, тази работа, която всички ние като български жители се надяваме да беше свършила. Така, че оценката ми е негативна, мощно негативна ", сподели още Петков.

А също и: " Всеки човек, който има достъп до класифицирана информация с гриф " строго секретно "  трябва на всеки три години да минава така наречен тест за надеждност. Да бъдеш благонадежден е човек, който не употребява класифицираната информация отвън нейното предопределение. Сега, тъй като самите данни, самите те са класифицирани и аз нямам право да ги изкажа, само че очевидно ДАНС е решила, че тази надеждност по закона за класифицираната информация не е спазена от господин Цацаров ".

Цацаров твърди пред съда и че Петков е правил внушения, че е изнесъл класифицирана информация и от това има последици. И че твърденията на Петков са погрешни, защото не е минавал тест за надеждност и не се е провалял на него. Според него посочването му като човек, който злоупотребява с класифицирана информация и като лице " над закона ", внушава, че той прави дейности, граничещи с закононарушения.

В отговора си на исковата молба Петков споделя, че няма защо да бъде ангажирана отговорността му. Твърди също, че нито едно от изказванията му не е погрешно и с нито едно от тях не се приписва осъществяването на закононарушение от Цацаров. Казва и че думите му са отзиви и оценки. Според него отрицателните преживявания на Цацаров са в резултат на самото лишаване на достъпа до класифицирана информация, а не в резултат на изявленията му.

Софийският областен съд ще гледа делото на 9 ноември.

Почистен

През февруари Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и прокуратурата почистиха Сотир Цацаров от абсурда с отнетия му от ДАНС достъп до класифицирана информация. Новината, че ДКСИ и прокуратурата са се произнесли по проблема бе обявена от Цацаров.

След оставката си от КПКОНПИ Цацаров се върна във висшата прокуратура и стана началник на новосформиран отдел там.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР