Бившият съветски лидер Михаил Горбачов призова днес за спешни усилия

...
Бившият съветски лидер Михаил Горбачов призова днес за спешни усилия
Коментари Харесай

Михаил Горбачов с призив към Москва и Вашингтон

Бившият руски водач Михаил Горбачов прикани през днешния ден за незабавни старания за попречване на нова конкуренция във въоръжаването, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки АП.

87-годишният Горбачов сподели пред публицисти, че Москва и Вашингтон би трябвало да се концентрират върху превъзмогване на разрива сред тях и възстановяване на връзките си, които съгласно него са най-важните в света. "Надявам се, че конкуренцията във въоръжаването може да бъде спряна и нуклеарното разоръжаване да продължи ", сподели той. Горбачов и президентът на Съединени американски щати Роналд Рейгън поставиха началото на този развой преди 30 години. Бившият руски водач приказва след премиерата в Москва на филм на немския създател и режисьор документалист Вернер Херцог, основан върху техни разговори.

В друго изказване също през днешния ден Горбачов изрази угриженост от "опитите светът да бъде върнат в предишното " и предизвести, че нов цикъл на конкуренцията във въоръжаването съставлява най-голямата заплаха в този момент. Той е надълбоко смутен, че "някои хора приказват за нуклеарна война като за нещо възможно, готвят се за нея и разискват вероятни сюжети. Навремето аз и Рейгън се съгласихме, че нуклеарна война не може да бъде извоювана и в никакъв случай не би трябвало да бъде водена и това би трябвало да се помни и през днешния ден ", акцентира Горбачов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР