Бившият съветник по националната сигурност на президента на САЩ Джон

...
Бившият съветник по националната сигурност на президента на САЩ Джон
Коментари Харесай

Съветник на Тръмп заяви, че лично е участвал в подготовката на преврати в чужди страни

Бившият консултант по националната сигурност на президента на Съединени американски щати Джон Болтън съобщи по телевизия Си Ен Ен, че е взел участие персонално в " планирането на държавни преврати " в непознати страни, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Водещият на Си Ен Ен съобщи, че не е нужно някой " да бъде изключително интелигентен, с цел да възнамерява държавен прелом ".

" Не съм склонен. Като човек, който е помагал за планирането на държавни преврати, не тук, нали разбирате, другаде, това изисква доста работа ", отговори със спокоен звук някогашният консултант на експрезидента Доналд Тръмп.

Болтън твърди също, че нападението против Капитолия на 6 януари 2021 година не е било опит за държавен прелом в Съединени американски щати. Според него Тръмп от самото начало " се хвърляше от една концепция на друга ".

Известен с войнствените си позиции в дипломацията, Болтън беше консултант на Тръмп през 2018 година, преди да бъде уволнен. Той не посочи в планирането на кои преврати е взел участие.

Болтън направи изказването си в миг, когато комисия на Конгреса на Съединени американски щати се пробва да дефинира ролята на Тръмп в нападението против Капитолия, осъществено на 6 януари 2021 година, напомня Агенция Франс Прес.

Крайната десница в Съединени американски щати е нападнала Капитолия на 6 януари предходната година в отговор на обръщение на експрезидента Доналд Тръмп, възприето като апел " на оръжие ", съобщи проверяващата комисия на Конгреса, представена от Асошиейтед прес и Франс прес.

На седмото си съвещание парламентарната комисия, състояща се от 7 демократи и двама републиканци, изложи дейностите на милиардера, опитващ се да се задържи на власт, от интервала след изборите през 2020 година до нападението против Капитолия на 6 януари 2021 година, осъществено от негови поддръжници.

В центъра на вниманието на проверяващата комисия е туит на експрезидента, оповестен на 19 декември 2020 година, в който той приканва поддръжниците си да се съберат в столицата на 6 януари, в деня, когато трябваше да бъде доказана успеха на Джо Байдън. " Голям митинг във Вашингтон на 6 януари. Бъдете там, ще бъде супер ", гласи известието на Тръмп в Туитър - обществената мрежа, която той предпочиташе към този миг.

" Този туит е бил признат като апел за деяние, и в някои случаи като апел " на оръжие ", за доста правилни поддръжници на президента Тръмп ", съобщи сенаторката от Демократическата партия Стефани Мърфи.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР