Бившият ректор на софийския университет проф. Боян Биолчев е председателствал

...
Бившият ректор на софийския университет проф. Боян Биолчев е председателствал
Коментари Харесай

Кое е журито, избирало културните проекти за председателството

Бившият ректор на софийския университет проф. Боян Биолчев е председателствал журито, определило кои културни планове да се финансират по време на българското председателство на Европейски Съюз.

В листата са общо 11 души, двама от които са се отказали. Това са Красимира Величкова от Българския дарителски конгрес и Юрий Вълковски от фондация " Промяната ". Величкова показа пред OFFNews, единствено с един телефонен диалог се убедила, че състезанието " намирисвал " през цялото време.

Много от кандидатите са отпадали по административни критерии - да вземем за пример тъй като срокът им за осъществяване е февруари-май, макар че интервалът съответствува с европредседателството.

Има няколко случая, в които планове са отпадали поради непредставена автобиография на някой от уредниците, в случай че при положително предпочитание тя би могла да се изиска единствено с един телефонен диалог или имейл. Още по-куриозно са отрязани планове, непредставили цялостни автобиографии на артистите, на сцената. По всичко проличава, че не е юридически опит на претендентите да бъде късмет да коригират този малък пропуск, без значение дали плановете им са стойностни.

Общото усещане е, че формалните критерии постоянно са били по-водещи от креативните. Не излиза наяве за какво план с прекрасен план и капацитет би трябвало да отпадне поради изчезнала биография.

Прави усещане и друга фаворитка дефиниция на журито - на музикални планове се отхвърля финансиране с претекста, че " са фокусирани главно върху авторска музика без да плануват музикална европейска интеграция ". 

Вече писахме и повода, заради която от отказано финансиране на аниматора с " Оскар " Теодор Ушев.  Неговата анимационна кино симфония е порязана в две фрази: 

" Проектът се свежда до разпространение на една творческа персона. Авторът на плана е и обект на проекта. Проектът не е утвърден за финансиране. "

Освен професор Боян Биолчев, книжовник и публицист, в журито влизат още:

Аве Иванова - сценичен критик

Албена Спасова - учител в Художествената академия

Велизар Соколов-Заки (дует " Авеню " )

Даниела Боянова

Димитрина Кауфман - професор, откривател на българска национална музика

Красимира Величкова - отказала се

Николай Поляков, режисьор

Пламен Тотев - литературовед, публицист, текстописец

Юрий Вълковски - отказал се

Асен Аврамов - композитор.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР