Бившият президент Никола Саркози загуби обжалването на присъдата си за

...
Бившият президент Никола Саркози загуби обжалването на присъдата си за
Коментари Харесай

Втората инстанция потвърди присъдата на Саркози за корупция

Бившият президент Никола Саркози загуби обжалването на присъдата си за корупция и търговия с въздействие,., пред Апелативния съд в Париж.

Втората инстанция удостовери тригодишната му присъда. Две от тях обаче той няма да излежава в пандиза. Условната част от наказването му ще стане дейно, в случай че през идващите пет години извърши друго закононарушение.

Саркози има право да изиска да излежи оставащата една година от присъдата си вкъщи с електронна гривна, което е общоприета процедура при присъди, които не надвишават две години затвор.

Адвокатът на Саркози Жаклин Лафон сподели, че ще подаде тъжба в най-висшата правосъдна инстанция на Франция и настоя, че Саркози е почтен. Лафон назова решението на съда " неуместно " и " незаслужено ".

Същите присъди получиха дългогодишният юрист на Саркози Тиери Ерцог и някогашният върховен магистрат Жилбер Азибер.

Съдът откри, че Саркози и някогашният му юрист Тиери Ерцог са сключили " корупционен пакт " със съдията Жилбер Азибер, с цел да получават и обменят информация за правосъдно следствие. Саркози е опитал да подкупи арбитър с предложение за влиятелен пост. В подмяна магистратът е трябвало да даде информация за следствие против партията на Саркози.

Така 68-годишният политик стана първият президент след Втората международна война, получил ефикасна присъда. През 2011 година Жак Ширак също беше наказан за корупция, само че 2-годишната присъда беше напълно условна.

Саркози загуби и друго дело на първа инстанция - по обвиняване, че е употребявал финансиране за акцията си през 2007-а от тогавашния либийски водач Муамар Кадафи. Има и обвинявания за несъразмерни разноски за акцията си от 2012 г, когато е изхарчил два пъти повече от разрешеното по закон.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР