Тръмп се предаде в Джорджия по обвинения, че е заговорничил да отмени изборите през 2020 г.

...
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп беше арестуван в затвор
Коментари Харесай

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп беше арестуван в затвор в Джорджия в четвъртък по обвинения в рекет и заговор и освободен срещу гаранция от 200 000 долара, след като му беше направена историческа снимка.

Тръмп, който е обвинен в заговор с 18 други обвиняеми за отмяна на изборния резултат от 2020 г. в южния щат, прекара по-малко от 30 минути в затвора на окръг Фултън в Атланта, преди да тръгне с кортеж към летището.

Като другия обвиняеми по делото, които са се предали досега, 77-годишният Тръмп е заснет чашата си по време на процеса на резервация – първа за който и да е действащ или бивш президент на САЩ.

В снимката, публикувана от офиса на шерифа, той се намръщи към камерата, докато беше облечен в тъмносин костюм, бяла риза и червена вратовръзка.

Говорейки с репортери след ареста си, Тръмп, фаворитът за номинацията на Републиканската партия за президент през 2024 г., каза, че това е „много тъжен ден за Америка“.

„Това, което се случи тук, е пародия на справедливостта“, той казах. „Не съм направил нищо лошо.“

Тръмп публикува кадъра на собствената си платформа Truth Social с надпис „Намеса в изборите“ и връзка към уебсайта на кампанията си.

Малко по-късно той го публикува и на X — преди това Twitter, който беше любимият мегафон на Тръмп, докато не му беше забранен достъпът до него след бунта на 6 януари 2021 г. в Капитолия на САЩ от тълпа негови поддръжници.

Новият собственик Илон Мъск възстанови Тръмп на X през ноември миналата година, но Тръмп остана настрана и вместо това публикува в Truth Social. Това беше първата публикация на Тръмп от 2021 г. насам в Twitter.

Тръмп получи номер на затворник „PO1135809“ от затвора на окръг Фултън, в който беше посочен ръстът му от шест фута и три инча (1,9 метра), теглото му от 215 паунда (97 килограма) и цвета на косата му като „руса или ягодова“.

Милиардерът е криминално обвинен четири пъти от април, подготвяйки сцената за една година на безпрецедентна драма, докато се опитва да жонглира с множество явявания в съда и още един Белия дом кампания.

Тръмп успя да избегне заснемане на снимка по време на предишните си арести тази година: в Ню Йорк по обвинения в плащане на тайни пари на порнозвезда, във Флорида за неправилно боравене със строго секретни правителствени документи и във Вашингтон по обвинения в заговор да компенсира загубата си на изборите през 2020 г. от демократа Джо Байдън.

Арестът му дойде един ден, след като Тръмп отхвърли телевизионен дебат в Милуоки, Уисконсин, включващ осем негови съперници за републиканската президентска номинация през 2024 г. - всички от които изостават доста зад него в анкетите.

Въпреки това той все пак открадна светлината на прожекторите, като всички кандидати с изключение на двама казаха, че биха го подкрепили като номиниран от партията, дори ако беше осъден престъпник.

Дати на съда в предизборната надпревара                

Беше създаден строг периметър за сигурност за задържането на Тръмп в затвора на окръг Фултън, който се разследва за множество смъртни случаи на затворници и плачевно условия.

Фани Уилис, окръжният прокурор на окръг Фултън, която заведе мащабното дело за рекет, беше поставила краен срок до обяд в петък, в който Тръмп и останалите 18 обвиняеми да се предадат.

Тръмп и още 11 други се предадоха, така че далеч.

Бившият началник на кабинета на Белия дом Марк Медоус се предаде в четвъртък и беше освободен срещу гаранция от $100 000.

Бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани, който беше личен адвокат на Тръмп, когато той беше в Белия дом и енергично настояваше фалшиви твърдения, че Тръмп е спечелил изборите през 2020 г., беше наказан и освободен в сряда.

Джон Ийстман, консервативен адвокат, който е обвинен в изготвяне на схема за представяне на фалшив списък с избиратели на Тръмп в Конгреса от Джорджия, вместо законните Байдън, също е арестуван и освободен.

Няколко десетки поддръжници на бившия републикански президент се събраха пред затвора, включително Шарън Андерсън, която прекара нощта в колата си.

„Мисля, че това е политическо преследване и сега това се превърна в политическо преследване“, каза Андерсън пред AFP.

Тръмп е първият президент на САЩ в историята, изправен пред наказателни обвинения.

Различните му съдебни процеси, ако се проведат следващата година, може да съвпаднат с първичните избори за президент на Републиканската партия сезон, който започва през януари, и кампанията за изборите за Белия дом през ноември 2024 г.

Специалният прокурор Джак Смит предложи начална дата за януари 2024 г. за процеса срещу Тръмп по обвинения в заговор за отмяна на последните избори с кампания, подхранвана от лъжи която кулминира в атаката срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. от неговите поддръжници.

Адвокатите на Тръмп контрираха с предложена начална дата доста след изборите – април 2026 г.

Уилис, окръжният прокурор на Джорджия, първоначално предложи това делото за рекет започва през март следващата година, същия месец, когато Тръмп трябва да бъде съден в Ню Йорк по обвинения в плащане на тайни пари на порнозвездата Сторми Даниелс.

В четвъртък, след като един от обвиняемите поиска бърз процес , тя предложи то да започне за всичките 19 през октомври тази година, ход срещна незабавно възражение от страна на адвокатите на Тръмп.

   Делото във Флорида, в което Тръмп е обвинен, че е взел секретни правителствени документи, докато е напускал Белия дом и отказва да ги върне, е планирано да започне през май.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР