Бившият премиер на България Бойко Борисов не подкрепя смяната на

...
Бившият премиер на България Бойко Борисов не подкрепя смяната на
Коментари Харесай

Борисов не подкрепя 24 май за национален празник

Бившият министър председател на България Бойко Борисов не поддържа промяната на националния празник от 3 март на 24 май .

" И 3-ти март, и 24-ти май, и Съединението са задоволително светли празници, с цел да стават място за разкол, спор или политика ”, сподели Борисов в сряда в коридорите на Народното събрание .

Според него вместо това цели, без които парламентарната сесия не може да приключи, са нужните закони за осъществяване на заплащанията по Плана за възобновяване и резистентност .

Предложението за промяна на националния празник беше направено от ръководещите " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) като част от плана за конституционни промени. То беше подкрепено от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Основният претекст за смяната беше желанието да не се основава разделяне в обществото с националния празник. Според предлагането част от обществото възприема настоящия като знак на съветското въздействие в България .

Още при представянето на плана това предложение притегли публичното внимание. Така по-важни промени като закона за правосъдната власт останаха на назад във времето.

Предложението даже докара до това леви политици и общественици да за опазване на 3 март като народен празник.

Общият план с конституционни промени на на ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи беше импортиран в края на юли.

Освен смяна на националния празник в него има за делене на Висшия правосъден съвет на два обособени органа, орязване на пълномощията на основния прокурор, ограничение на мандатите на кметовете до два следващи, самостоятелна конституционна тъжба.

Тогава ГЕРБ и Движение за права и свободи обявиха поддръжката си за измененията. Двете партии възразиха само против ограничението на кметските мандати.

През последната седмица стана ясно, че двете партии и промяната на профилираните служби - различен ангажимент, който те поеха като част от сформирането на държавното управление.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР