Бившият премиер Кирил Петков обвини служебния кабинет в бездействие по

...
Бившият премиер Кирил Петков обвини служебния кабинет в бездействие по
Коментари Харесай

Кирил Петков: Служебното правителство застрашава газовата връзка с Гърция

Бившият министър председател Кирил Петков упрекна служебния кабинет в безучастие във връзка с обезпечаване на газовите доставки за страната. Той задава шест въпроса към новата власт, назначена от президента Румен Радев, фокусирайки се върху енергийната политика, връзките към Русия и даже безсмисленото съгласно него въвеждане на маски в комерсиалните обекти.

Според някогашния министър председател гръцката връзка се слага под риск от служебното държавно управление, когато тя е на финалната права на стартирането ѝ в употреба. През газопровода България ще получава 1 милиарда куб.м. газ на година от Азербайджан по дълготраен контракт на цени, които са доста по-ниски от тези на свободния пазар.

Пускането на тръбата е изключително значимо, тъй като по този начин ще се освободи потенциалът и на газовото трасе през Кулата, което основава благоприятни условия за спомагателен газов импорт.

Кирил Петков оповестява, че с протоколно решение на новия министър на енергетиката от 3 август е анулирано решение от 22 юли на предходното държавно управление за одобрение на избора на Надзорен съвет на компанията ICGB, която е оператор на новата газова връзка.

" Така сдружението няма да извърши условията за смяна на корпоративната конструкция според модела на Независим метафоричен оператор. Има заплаха от забавяне по отношение на поставения от регулаторите период. Това значи закъснение на фрапантното понижаване на цената на газа от Азербайджан. Защо? Пускането на връзката в екплоатация ще спести милиони на България! ", пита Петков

Той припомня, че служебното държавно управление е направило спешен щаб за газа, който да работи непрекъснато, само че в същото време няма поискана информация от компанията, която чака седемте кораба за доставка на полутечен газ, нито има диалог с Турция за свободно място за пристанище за корабите.

" Няма позвъняване към компанията, която резервира потенциал за нас в Гърция. Няма информация за диалози с Гърция за разтоварване на повече от контрактувания полутечен газ в Ревитуса, откакто съседите ни оповестиха разширение на потенциала на терминала. Но към този момент се приказва за Газпром и дълготрайни контракти ", споделя Петков

Той пита служебното държавно управление дали вижда какво се случва даже с Германия, която се оказва с понижено подаване на газ от Русия.

" Не е ли най-важно за хората да има сигурност на доставките? Какво тъкмо прави спешният щаб? ", пита Петков.

Той пита за какво се анулират се решения на предходното държавно управление, свързани с мястото на България в Организацията за икономическо съдействие и развиване (т.нар. клуб на богатите), за строителство на детски площадки и дневен център за възрастни хора в Ямбол.

Според Петков уволнението на Румен Спецов като началник на Национална агенция за приходите е нестимулирано и се прави в миг, в който организацията регистрира рекордни доходи и доста добра събираемост.

" Въвеждат се наложителни маски на всички места на закрито в София, в случай че единствено 2.5% от интензивните кревати са запълнени – за какво? Брикел стартира още веднъж да пуши и дими единствено часове откакто нашето държавно управление си отиде ", изброява някогашният министър председател, който е един от двамата водачи на " Продължаваме промяната ".

" България в действителност е на вододел. Моделът на феодални зависимости, подмолни ходове и ретроградни тактики, които костват извънредно доста на страната, нападна от всеки ъгъл. А най-важното в този миг за хората е да има непоклатимост, да има успокоение, да се гради и гледа напред. Ето за какво силата е в ръцете на всички българи. Гласувайте на идващите избори! Стига толкоз стъпки обратно в нашата история, време е да се откъснем от всичко, което ни държи в предишното и да желаяме по-добър живот, в една естествена, просперираща европейска България ", споделя Петков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР