Бившият премиер Бойко Борисов и един от неговите финансови министри

...
Бившият премиер Бойко Борисов и един от неговите финансови министри
Коментари Харесай

Кирил Петков: В списъка при Гешев са Бойко Борисов и Владислав Горанов

Бившият министър председател Бойко Борисов и един от неговите финансови министри - Владислав Горанов, са в листата, който министър ръководителят Кирил Петков е предал на основния прокурор Иван Гешев, с гледище да бъдат разследвани. Това разгласи самият Петков пред "Нова ТВ ", като отхвърли да назове още имена от 19-те.
Досега Петков бе разкрил единствено няколко от хората в листата, който е бил направен от неговите сътрудници, и който той е оставил във Върховна касационна прокуратура, където бе извикан на разпит преди няколко дни по поръка на основния прокурор.
"Разбира се, че има още политици в листата. Г-н Борисов сме го присъединили около Мата Хари. Не споделяме, че е имал кюлчета, само че би трябвало да се види по какъв начин са попаднали в чекмеджето - сподели Петков. - За господин Горанов желаеме да разберем дали информацията от Васил Божков, че са му носени персонално пари, е разследвана ".
Според Петков, това са главните политически фигури в листата "и в случай че по тези проблеми се свърши всичко от прокуратурата, това ще е едно положително начало ", добави министър председателят.
Той попита обществено и за какво някогашният началник на банкрутиралата банка КТБ Цветан Василев не е разпитан най-малко онлайн. "Защо прокуратурата не събира информация от него, за какво не е осъществила връзка с него, тъй че да се проверяват всички забъркани хора около банкрута на КТБ? Защо никой от прокуратурата не си е направил труд да направи най-малко онлайн връзка с господин Василев? ", попита министър ръководителят.

Шеф на КПКОНПИ от чужбина
Кирил Петков разкри и желанията на държавното управление по отношение на това кой ще замести като ръководител на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) подалия оставка Сотир Цацаров.
"Много се надявам относително скоро да имаме нов закон за КПКОНПИ - незабавно след приемането на бъджета. С него ще разделим КПКОНПИ на две и тя ще има опция за проверяващи функционалности - сподели Петков. - Ще се веселя да притеглим огромни експерти в региона на следствието, които обаче са от дълго време отвън България, с цел да нямат доста връзка с хората в България. Дал съм към този момент задача да забележим българи от Германия, Франция, Съединени американски щати, хора с професионален опит ".
Запитан дали служебният министър на правораздаването при Стефан Янев - Иван Демерджиев, може да оглави КПКОНПИ, министър председателят отговори:
"Аз персонално го одобрявам, тъй като работихме доста добре при първото служебно държавно управление. Точно за тази позиция не сме говорили с него, само че ще се веселя под някаква форма да работи с нас - дали в Министерство на вътрешните работи или в другите институции - той е от хората, които поддържам ".

За пандемията и зеления документ
Като триумф на своето държавно управление Петков посочи "как менажирахме и управлявахме коронавирус вълната през този интервал ".
Според него, построен е нов модел на ръководство и "не затворихме страната и всички наши деца не прекъснаха своето обучение. "
"Имаше извънредно доста работа, с цел да се случи това. Експертите бяха невероятни и цялото нещо се случи по този начин, че внезапно коронавирус вълната мина. Да, имаше проблеми в 1-2 лечебни заведения, само че като цяло систмата проработи сносно ", заключи Петков.
Що се отнася до отпадането на зеления документ, министър председателят позволи, че той може да отпадне през април, само че зависи от два фактора.
"Тук няма политика - когато паднат (заетите) интензивните кревати до степен, че няма към този момент риска за здравната система, или в случай че се вдигне имунизацията - зеленият документ отпада. Никой не желае той да е в България, само че би трябвало да сме сигурни, че като го премахнем, няма да има риск. При 60% имунизация документът отпада, а в случай че заетите интензивни кревати паднат под 5% - отново отпада ".
Според Петков 100 заети интензивни кревати в страната по едно и също време (на фона на сегашните над 600) ще е "добра граница ".

За метрото в София
Премиерът не намира, че държавното управление се е забавило доста с внасянето на Плана за възобновяване в Брюксел. Той сподели, че е било по-добре да се намерения малко повече какви корекции да се създадат след връщането за корекция от страна на Европейска комисия.
"От нас нищо не се забавя - единствено две седмици преглеждахме деликатно корекциите, поискани от Брлюксел - разясни той. - Няма риск да загубим парите по проекта. Много е по-важно да ги изхарчим по интелигентен метод, в сравнение с да бързаме и по-късно тези пари да бъдат погубени. "
В отговор на терзанията на столичния кмет Йорданка Фандъкова, че от проекта са отпаднали 143 млн. лева за създаване на метрото, Петков сподели парите ще дойдат от държавния бюджет, тъй като метрото е доста значимо за София.

Още номинации
Запитан дали общинският консултант от неправителствената организация "Спаси София " Борис Бонев ще е претендентът на "Продължаваме смяната " за столичен кмет на локалните избори, министър председателят нито удостовери, нито отхвърли, с думите:
"Знаете ли, работим по 20 часа дневно. Честно - не сме гледали още в посока локални избори. Сега работим всеки божи ден да премахнем някоя рецесия ".
Петков съвсем бе подготвен да разкрие номинацията си за шеф на Българска народна банка, само че в последния миг се отхвърли.
"Хубавото е че имаме българи с положителни познания (за този пост), само че още сме в начални диалози. Аз доста одобрявам... Не, няма да споделям още имена, само че изборът ще е сред положителни претенденти ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР