Бившият номер 1 в света Матс Виландер от години си

...
Бившият номер 1 в света Матс Виландер от години си
Коментари Харесай

Матс Виландер пред "Дневник": Григор Димитров има големи шансове да завърши сезона като №1

Бившият номер 1 в света Матс Виландер от години си е извоювал статута на един от най-авторитетните експерт-коментатори в тениса. Шведската легенда разяснява за " Дневник " и задгранични медии своите упованията за новия сезон и първия шампионат от Големия шлем - Australian Open, който е печелил три пъти. И тази година носителят на седем трофеи от Шлема ще бъде специалист в студиата на " Евроспорт ", който ще излъчи над 350 часа онлайн от Мелбърн, като ще има картина от всички кортове и всички мачове на сингъл и двойки. Турнирът стартира в понеделник и ще приключи на 28 януари.

Какво очаквате да реализира Григор Димитров през 2018 година?

- Мисля, че може да стигне до №2. Той е един от състезател, който другитя би трябвало да победят в този момент. Не съм сигурен дали е подготвен да завоюва купа от Големия шлем поради метода, по който играе. Той може да победи съвсем всички играчи, само че към момента е малко променлив във връзка с ударите. Що се отнася до ранглистата, той има съвършената игра, тъй като е непрекъснат във връзка с физиката дарба, придвижването по корта, отношението към играта, в това да разбере кой е най-хубавият метод да играе против съответен противник. Това са уменията, които би трябвало да имаш, с цел да станеш №1, тъй като всичко зависи от постоянството.

Що се отнася до спечелването на купа от Големия шлем, би трябвало да бъдеш малко по-постоянен в ударите. Титлата в Лондон увеличи доста увереността на Григор. При него въпросът е да играе по-добре в огромните мачове против най-големите играчи и да не губи против по-ниско класираните. Но да бъдеш малко по-пасивен, по-дефанзивно надъхан против по-ниско класираните играчи, с цел да си сигурен, че ще спечелиш, и по-късно да можеш да си по-освободен и да тръгнеш напред против играчи като Федерер и Надал, е много сложна за реализиране композиция. Но във връзка с ранглистата, има доста огромен късмет да бъде №1, №2 или №3 в края на сезона. Наистина го имам вяра.

 Матс Виландер пред
© LAP.bg

Колко значима за Григор Димитров беше купата в Лондон? Ще бъде ли тя основа за още по-големи триумфи?

- Мисля, че е основа за това да не губи против играчи, против които не би трябвало да губи. Мисля, че той съумя да позволи казуса против играчи като Давид Гофен, Александър Зверев. За мен казусът при него си остава по какъв начин да победи най-големите - Федерер, Надал, Джокович, когато се завърне. Трябва да забележим каква ще е настройката му против тях в този момент. Той не може да влезе в тези мачове с мисълта, че няма какво да губи, а може единствено да завоюва. Защото с тази настройка, можеш да играеш добър тенис против най-хубавите, само че не можеш да ги победиш. За мен това е най-голямата въпросителна при Григор. Но що се касае до тенисистите от неговата рогозка, в доста огромна степен той съумя да позволи този проблем в Лондон.

Каква съгласно вас ще бъде огромната история на тазгодишния Australian Open?
- Мисля, че Роджър Федерер ще отбрани купата си. Миналата година никой не очакваше той да завоюва, върху него нямаше никакво напрежение. Сега може би има, само че то беше извън, а не от него самия. Той е на 36 години, в страхотна форма е и не виждам кой може да му попречи да завоюва още веднъж. Ако остане задоволително мощен душевен и физически, с цел да го направи, това ще е извънредно достижение.

Колко дълго Федерер ще продължи да играе на най-високо равнище и може ли да стане най-възрастният номер 1?

- За номер 1 не съм сигурен. Мисля, че той сега въобще не се интересува от това, тъй като печели трофеи от Големия шлем. Възможно е в средата на сезона може да стартира да мисли за това, само че той има да пази ужасно доста точки при започване на сезона, тъй като предходната година завоюва Australian Open, Индиън Уелс и Маями. Мисля, че той може да играе още две-три години, само че не изключвам даже на 40 години да бъде също толкоз рисков в шампионатите от Големия шлем. С всяка последваща година той ще играе все по-малко и по-малко шампионати. След това, което се случи предходната година в Австралия, той към този момент знае, че не му е нужно да взе участие в толкоз доста шампионати, с цел да завоюва купа от Големия шлем. С неговия жанр на игра, с гения му и с метода, по който работи, а той работи доста повече, в сравнение с хората осъзнават, съгласно мен най-малко до 40-годишна възраст може да е доста рисков в шампионатите от Големия шлем.

Федерер е огромният любимец в Australian Open, само че кой съгласно вас има играта, с цел да го победи?

- Александър Зверев е очевидният избор. Той се усъвършенства доста, мощен е, наподобява здрав. Тенисист като него, който е задоволително интелигентен, ще види опцията, която му се отваря в тази обстановка, в която не всички са на 100%. Мисля, че Зверев е на добра позиция да грабне първата си купа от Големия шлем, или най-малко да реализира доста мощен резултат.

За мен обаче Давид Гофен е тенисистът, на който би трябвало да обърнем по-голямо внимание? Никога не сме говорили за него като състезател, който може да завоюва купа от Големия шлем. Той обаче е тенисистът, който направи най-голямата крачка напред - освен физически, само че и тактически. Освен това към този момент реализира и резултати - стигна до финала в Лондон, победи Федерер и Надал в един шампионат, по-късно завоюва мачовете си за купа " Дейвис " против Франция. Това, че мачовете в Австралия са пет сета и се играе навън, единствено ще му помогне, тъй като ще му даде повече оръжия.

Наблюдават се от ден на ден отдръпвания от шампионати поради травми. Какво би трябвало да бъде направено, с цел да се избегне това?

- Не мисля, че може да се направи нещо за предотвратяването на травмите, когато имаш сезон, който почва на 1 януари и продължава до края на ноември. Проблемът е, че по време на сезона играчите в никакъв случай не си вземат задоволително време, с цел да се излекуват от травми по време на сезона. Тенисистите би трябвало натурален да свикнат, че може би би трябвало да си вземат отмора, даже да е по време на годината. ВЪпросът е по кое време да се оперираш, с цел да можеш да се възстановиш. Роджър Федерер през 2016 г се насили да играе Уимбълдън, не беше удовлетворен от метода, по който игра, и реши да си вземе отмора. Всичко зависи от стила на играча и къде избират. Това е проблем, който няма по какъв начин да отшуми в близко бъдеще, поради дължината на календара и дребното отмора сред сезоните.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Мачовете на Григор Димитров (782)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР