Бившият национал Петър Белберов обяви, че се завръща в бокса

...
Бившият национал Петър Белберов обяви, че се завръща в бокса
Коментари Харесай

Петър Белберов се завръща в бокса, обяви целта си

Бившият национал Петър Белберов разгласи, че се завръща в бокса и желае да взе участие на олимпийските игри в Париж следващата година.

" С актуалното известие до медиите разгласявам решителната си подготвеност да се завърна към олимпийския бокс. Моята съществена цел е ясна и недвусмислена - присъединяване на олимпийските игри в Париж през 2024 година. През последните две години не съм спирал моята подготовка. Насочих се към професионалната сцена, където през тази година сполучливо дебютирах. Исках да модернизирам уменията си против конкурентни противници. Новите правила, позволяващи присъединяване на боксьори от олимпийския бокс при експертите, ме насърчиха още повече. Виждам, че имам сили да нападам олимпиадата, откакто предния път останах на крачка от квотата. Единственото, което ме спря, бяха неподходящите условия и тежката травма (операция), два месеца преди квалификациите. Въпреки това останах първа запаса в супер тежка категория за Игрите в Токио. Неуспехът ме стимулира да се възстановя и да продължа да се развъртвам ", съобщи Белберов.

" Сега още веднъж съм зареден да покажа най-хубавото. Дори направих първата крачка на Държавния шампионат, който завоювах преди десетина дни. Единствената ми цел там беше - Йордан Ернандес. Нашата намира се трансформира в една трагична история - противникът още веднъж не се появи на кръга, макар че трябваше да се бием на край. Общият резултат от нашите публични срещи и преборвания е 5:0 в моя употребява. Имам извоюван край против него и две публични преборвания с интернационалните и наши съдии. Той два следващи пъти не качва на финали на държавните шампионати. Обърнах се към Българската боксова федерация и съответно към господин Красимир Инински с предложение за определяне на почтени правила за установяване на титуляра за идните олимпийски квалификации. Йордан Ернандес към този момент взе участие на първата и не съумя да завоюва квота за България. За мен няма значение дали определянето на титуляра ще се направи след публични спаринги пред съдии или присъединяване в национални и интернационалните шампионати, като Странджа 2024. Считам, че имам правото да изисквам преборвания, защото съм актуалният първенец на страната и последният българин в тежка категория, който е взимал орден от огромно състезание. Освен това съм печелил редица интернационалните шампионати ", добави боксьорът. 

" Считам, че определението на участниците във всички шампионати, в това число олимпиадата, международни и европейски шампионати, следва да става на база на това, кой е най-хубавият, а не кой е най-конюнктурно комфортен. Нека най-хубавият победи, а всички фенове на този трогателен спорт да се потопят в атмосферата на същински бокс и спортно съревнование, които, за жалост, постоянно биват " замитани " от разнообразни ползи. Смятам, че честното съревнование, конкуренцията и същинските провокации построяват първенеца и личността на индивида. В последна сметка, по какъв начин се чака един боксьор да донесе орден от олимпиада и да победи най-хубавите в света, когато не смее да се качи на кръга против най-сериозния съперник на локално равнище? ", приключи Белберов.

В края на писмото той показва и своите професионални триумфи: 20 пъти първенец на България (непобеден последните 10 години на национално ниво), трето място на Европейско състезание 2015, второ място на шампионата на Европейския съюз 2018, 9-о място на Световното състезание в Белград през 2021-а, три пъти първенец и притежател на Купа Странджа 2018, първенец на интернационалния шампионат Тамер (Финландия), първенец на интернационалния шампионат Тотана (Испания), първенец на интернационалния шампионат " Влазния Мемориал " в Шкодер, първенец нa интернационалния шампионат " Адем Яшари " в Косово.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР