Бившият началник на кабинета на ексотбранителния министър Ангел Найденов -

...
Бившият началник на кабинета на ексотбранителния министър Ангел Найденов -
Коментари Харесай

ТУШ: Ексначалник на кабинета в МО: Янев застрашава националната сигурност от 2014-а

Бившият шеф на кабинета на ексотбранителния министър Ангел Найденов - Иван Жерков, излезе с бомбастична позиция за сегашния боен началник Стефан Янев и оставката му, като съобщи, че още през 2014 година го е заподозрял като рисково за националната сигурност на страната звено. Според него е било ясно, че откакто тогава не желаел да работи в името на българските ползи, това не можело да се чака и в този момент, през 2022-а от него, освен това в подтекста на нашествието на Русия против Украйна.

Иван Жерков

Жерков твърди, че познава Янев от 2002 година, само че от " известно време " не го разбирал. Осъзнал, че има проблем с фигурата на някогашния длъжностен министър председател още преди 8 години, до момента в който Янев бе боен аташе в Съединени американски щати.

" Разбрах го, когато през 2014 година си хвърли рапорта за овакантяване на БА, в символ на противоречие с прекратяването на задграничната му командировка като военно аташе във Вашингтон, Съединени американски щати и назначението му за шеф на НВУ във Велико Търново.

Тогава имахме диалог в моя кабинет и аз като шеф на Политическия кабинет на МО го помолих да не заплашва политиката на тогавашния МО. Г-н Янев се появи неотстъпчив и безразличен от това да съблюдава решението на Съвета по защита, осъществено в Указ на Президента на Републиката и Заповед на МО ", написа юристът, след това уволнен от Найденов, през днешния ден във фейсбук профила си.

Редакцията на Lupa.bg потърси някогашния защитителен министър за коментар на думите на Жерков. Найденов съобщи изрично, че тази информация не е вярна. " Янев бе отзован през 2014 година, тъй като му бе изминал мандатът, а не предварително. Предложих му да стане шеф на Националния боен университет " Васил Левски " и той одобри, само че след 45 дни даде доклад за овакантяване. А аз назначих ген. Цанко Стойков за боен аташе в Съединени американски щати (впоследствие Стойков стана пълководец на Военновъздушни сили - б.р.) ", посочи ясно някогашният министър.



Жерков другояче добавя сериозната си позиция по отношение на Янев с увещание, че националната сигурност е групова грижа и " в последна сметка тя се израява посредством президентски укази и заповеди на МО ". " Как тогава да разбирам, че през 2014 година не ти е пукало за националната сигурност, само че през 2022 година тя е доста значима за тебе? ", пита задочно юристът.

И си дава отговор самичък: " Разликата е забележима от пръв взор - когато не ти харесва длъжността не се интересуваш от националната сигурност, само че когато ти харесва, тя е значима за теб! ".

Според тогавашния началник в Министерството на защитата ведомството нямало по какъв начин да осиротее с напускането на Янев от " Дякон Игнатий " 3, а също така сходно изказване, отправено от военния министър, означавало, че или не е добре осведомен, или не приемал разпоредбите на демокрацията.

" За да твърди сходно нещо господин Янев би трябвало да ни уточни каква политика на ръководство на министерството следва, която ни подсигурява националната сигурност. Аз за такава не съм чул и видял.
Това, което той прави като министър на защитата е да се опълчва на премиера, който неназовано назовава в поста си „ аматьор” и „ неадекватен”, възмущава се още Жерков и назовава точно това опасност за националната сигурност в интервал на рецесия, провокирана от войната.

" Явно и в този момент той не има намерение да се преценява с решенията на държавното управление, а твърдоглаво, както и през 2014 година, е подготвен да жертва националната сигурност в името на личното си благоденствие. Защото в случай че отводът му да я подаде провокира разтрошаване на ръководещата коалиция, или по някакъв метод намеси и президента Радев, то на вратата чукат предварителни избори. През предходната година се упражнявахме четири пъти, и тази ли година ще стартираме и тях? Може би се надява на сходен сюжет, и че в този случай още веднъж ще бъде посочен от президента Радев за длъжностен министър председател? ", загатва Иван Жерков и припомня на министъра в бъдеща оставка, че националният интерес би трябвало да се отстоява, когато се наложи. " Не може да ближеш меда, без да си даваш сметка за жилото ", отсича юристът, някогашен член на Българска социалистическа партия и след това на АБВ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР