Бившият министър-председател на Косово Байрам Косуми предлага четирите „малки балкански

...
Бившият министър-председател на Косово Байрам Косуми предлага четирите „малки балкански
Коментари Харесай

Бивш премиер на Косово предложи обединение на 4 балкански държави

Бившият министър-председател на Косово Байрам Косуми предлага четирите „ дребни балкански страни " - Албания, Косово, Северна Македония и Черна гора да образуват " съвременна конфедерация ", учредена на общата дипломация и войска, търговията и свободния поток от хора и артикули, оповестява македонската медия " Локално ", представена от Агенция " Фокус ".
В авторския текст, който разпространиха медиите в Прищина, Байрами споделя, че сходна концепция може да бъде осъществена, защото изброените страни нямат искания една към друга.
" Защо може да се сътвори съвременна конфедерация, когато албанците са неразделна част от всяка една от тези страна? Защото точно албанците имат стратегически интерес да поддържат независимостта и другарските връзки със Северна Македония и Черна гора, точно поради албанския фактор в тези страни и поради хегемонистичните апетити на Сърбия и политиката на въздействие на другите ", написа Косуми, някогашен министър председател на Косово от 2005 година до 2006 година
Според Косуми четирите страни имат дребни територии, дребни пазари и не толкоз развити стопански системи, а брутният им вътрешен артикул варира от 5 милиарда $ (Черна гора) до 13 милиарда $ (Албания).
Косуми отбелязва, че всички дребни страни от Югоизточна Европа дружно нямат Брутният вътрешен продукт, колкото този на Чехия да вземем за пример.
Той счита, че обединяването на четирите страни би икономисало огромна част от бюджета на всяка от тях в региона на дипломацията. Така ще бъдат понижени доста броя на посолствата на всяка една от изброените страни, защото те ще бъдат представяни от единствено една задача в обособените страни.
Ползите от обединяването в една конфедерация ще има и в региона на защитата. „ Армиите на тези дребни страни стартират от 2500 души, колкото имат Косово и Черна гора, до 9000-10 000, колкото са тези на Северна Македония и Албания. Никоя от дребните армии на тези четири страни не може да бъде гаранция за сигурността на страната от непряка районна или европейска страна, несъмнено, в случай че (американският президент Доналд Тръмп) има алтернативи за какво, да вземем за пример, НАТО би трябвало да пази Черна гора “, написа още някогашният косовски министър председател.
Изданието напомня, че към сегашния миг той е ректор на Университета в Гниляне и професор по публицистика в Университета в Прищина.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР